Programma

ToogdialogenToogdialogen

Gratis toegang (Reserveren niet nodig)

In Kaffee kijken we dertig jaar vooruit in de tijd. Zowat elke dag gaan we een toogdialoog aan vanuit een (mogelijke) toekomststelling.

Woe 29 november, 20 – 21 uur

In het jaar 2050 … huren we al onze kleren in de kledingbibliotheek.

Vandaag delen we al auto’s en fietsen. Maar wat huren en delen we in de toekomst? Stofzuigers en boormachines, misschien? En wat zijn de gevolgen van deze evolutie?


Karl Vrancken (VITO) licht de deeleconomie als nieuw sociaaleconomisch model toe. Dr. Maya Van Leemput, futuriste en Antwerpse onderzoekster van het kenniscentrum Applied Future Research aan de Erasmushogeschool in Brussel, geeft haar visie op de stad in 2050. En Bart Braem, professor aan de Universiteit Antwerpen en lid van Imec, gespecialiseerd in The Internet of Things, vertelt over wat Smart City concreet kan betekenen voor ons.

Don 30 november, 20 – 21 uur

In het jaar 2050 … maken Zoersel en Kalmthout deel uit van de stad Antwerpen.

Gaat de stad verder uitdijen tegen 2050? Worden ook de kleinere steden en de gemeenten rond de stad Antwerpen deel van onze metropool?


Stijn Oosterlinck, stadssocioloog van de UA, bekijkt dit samen met CEO Jorden Goossenaerts (CONIX RBDM Architects) en de burgemeesters Lukas Jacobs (Kalmthout) en Liesbeth Verstreken (Zoersel).

Vrij 1 december, 20 – 21 uur

In het jaar 2050 … is nog 8 % van de Antwerpse bevolking van autochtone afkomst.

Onze stad blinkt uit in diversiteit, met een veelheid aan kleuren en culturen die het straatbeeld opluisteren. Hoe veelzijdig ziet Antwerpen er in 2050 uit? En wie moet zich dan nog aanpassen aan wie?


De Nederlandse professor Maurice Crul, hoogleraar Onderwijs en Diversiteit, wisselt met politici Hicham El Mzairh (sp.a) en Peter De Roover (N-VA) van gedachten over de toekomst van de bevolking in Antwerpen.

Zon 3 december

Wakker op Zondag

Geen toogdialoog vandaag, maar een meeslepend debat. Want op zondag 3 december zendt ATV live uit vanuit Kaffee van Antwerpen. ‘Wakker op Zondag’, het bekende wekelijkse praatprogramma, houdt de vinger aan de pols van de Antwerpse actualiteit én de toekomst van de stad en brengt de politieke tenoren rond de tafel.

Ma 4 december, 20 uur

In het jaar 2050 … ben ik 50!

De studenten van nu hebben in 2050 ongeveer dezelfde leeftijd als burgemeester Bart De Wever vandaag. In Kaffee vuurt dat jonge geweld tal van vragen op hem af.


Studenten van de afdeling Journalistiek van AP Hogeschool, de journalisten van morgen, interviewen de burgemeester van vandaag over de toekomst van hun stad. Wat verwachten ze? En wat is de reactie van de burgemeester?

Din 5 december, 20 – 21 uur

In het jaar 2050 … is sluikstorten nog steeds een groot probleem van Antwerpen-Noord

Een propere stad: een uitdaging van nu en van de toekomst.


Voormalig Antwerps schepen en ISVAG-voorzitter Philip Heylen luidt deze avond in. Een van de andere gasten is Jean-Paul Meus, de gedreven ondernemer die het volgende gelooft: als iedereen tien minuutjes per dag zwerfvuil opruimt, bereiken we een schone leefomgeving. Hij gaat in gesprek met Fatima Boudjaoui, woordvoerster van Fost-Plus, specialist inzake recycleren en sorteren.

Kom met ons zwerfvuil rapen!

Ook wij zetten ons graag in voor een propere stad. De medewerkers van Gazet van Antwerpen ruimen op 5 december de Gedempte Zuiderdokken op. Help jij graag een handje?


Afspraak aan het Zuiderpershuis om 9 uur.

Don 7 december, 20 – 21 uur

In het jaar 2050 … is er in Antwerpen nog maar één grote, gefusioneerde voetbalclub.

Is een fusie van de voetbalclubs Beerschot en RAFC Antwerp noodzakelijk of kunnen ze elk apart succesvol overleven? Tijdens een ‘rechtszaak’ in Kaffee pleiten advocaten Walter Damen (Beerschotsupporter) en Jorgen Van Laer (fan van Antwerp) voor hun clubs. Het belooft spannend te worden, maar vooral ontzettend ludiek. Temeer omdat zowel de rechter als de jury worden vertolkt door comedians van de Belgische Improvisatieliga BIL.

Vrij 8 december, 20 – 21 uur

In het jaar 2050 … zijn er nog 100 parkeerplaatsen in de Antwerpse binnenstad.

Hoe ziet de toekomst van ons vervoer eruit? Alexander D’Hooghe is als intendant van Oosterweel prima geplaatst om over mobiliteit in en rond de stad te spreken. Hij gaat in dialoog met Mark Pecqueur, docent Autotechnologie aan de Thomas More Hogeschool. Ook spoorwegjournalist en mobiliteitsexpert Herman Welter wisselt met hen van gedachten, samen met grafisch kunstenaar en fervente fietser Stijn Wens.

Muziek & Party


Muziek & Party

Gratis duoticket (Maar wel even reserveren)

Op het podium van Kaffee van Antwerpen staan de grote namen van vandaag naast de Antwerpse hitsensaties van morgen!

Woe 29/11

GABRIEL RIOS | 21u
DISCOBAAR A MOEDER | 22u

Prettig gestoord Antwerps dj-duo geeft dansvibes een boost na de aanstekelijke grooves en schitterende songs van Gabriel Rios.

Vrij 1/12

LEE ANDERSON | 21u
INTERGALACTIC LOVERS | 22u

Beloftevolle Gentse singer-songwriter warmt je op zijn eigenzinnige manier op voor de sfeervolle indierock van Intergalactic Lovers.

Zat 2/12

RADIO ULTRA MODERN | 20u

Na zes jaar knallen op Tomorrowland is het tijd voor Antwerp City. The Retronettes en interstellar steltenlopers zorgen voor supersonische dansmoves op tunes van supersonische DJ’s met old- school dance tunes, booty hiphop and electro-pop.

Din 5/12

LUKA BLOOM | 21u
NOVASTAR | 22u

Een heerlijke avond vol intimistische songs van twee geweldige singer-songwriters, van Ierse én van Belgische bodem.

DON 7/12

OT | 21u
UNMADE BEDS | 21u30
BENT VAN LOOY | 22u

De jonge Olivia Trappeniers uit Deurne, winnaar van MNM Rising Star, en drie jonge Antwerpse vrouwen met een voorliefde voor dromerige indiepop gaan gevestigde waarde Bent Van Looy vooraf.

VRIJ 8/12

CHRIS LOAN | 21u
MICHAEL ASNOT | 21u30
SCHOOL IS COOL | 22u

Laat je niet misleiden door hun artiestennamen: dit is Antwerps talent! Een jonge singer-songwriter uit Brasschaat, het jongste eenmalige lid van Clouseau uit Schoten en een bekende Antwerpse band die uitblinkt in muzikale durf. Dat belooft vonken te geven!

ZAT 9/12

LIV BASTIAENS | 21u
51 NORTH | 21u30
SLONGS DIEVANONGS | 22u

Twee (piep)jonge Antwerpse singer-songwriters boordevol talent en passie durven het aan om het publiek in Kaffee op te warmen voor de fantastische rapster Slongs Dievanongs. Een muzikale afsluiter met klasse!

Comedy


Comedy

Gratis toegang (Maar wel even reserveren)

In 2050 … mag er dan nog gelachen worden? ’t Zal wel zijn. En vandaag ook! Deze door de wol geverfde stand-upcomedians plegen nog dit jaar een aanslag op je lachspieren.

DON 30/11 om 21u

Billenkletsen met de BIL & friends

De Belgische Improvisatieliga – kortweg BIL – vergast je op een stevige portie humor. De improvisatoren toveren samen met Jeron Dewulf, Thomas Smith, Christophe Stienlet en Bas Birker de meest onverwachte situaties uit hun hoed. De leidraad in hun dolkomische anekdotes: de toekomst van Antwerpen.

ZON 3/12 om 21u

Zwarte humorist, de vreedzame vrolijkerd, sneltreincomedian en een scherpe tong

Drie geweldige stand-upcomedians en een tikkeltje getikte MC brengen je op deze zondagavond in een compleet verschillende stijl aan het lachen.


Waar Jeroen Leenders een grote mond opzet in een pure, ruwe, donkere visie op mens en maatschappij, is Kamal Kharmach, nu hij officieel knuffelallochtoon af is, vooral een pacifistische positivo.


Daarnaast heb je nog Raf Coppens die 25 jaar geleden mee aan de wieg stond van stand-upcomedy in Vlaanderen en onze MC van de avond, Manu Moreau, steeds gewapend met een scherpe tong en zin voor woordspelingen.


Voor Kaffee blikken ze vooruit op de toekomst van ‘t stad.

Stadswandelingen


Stadswandelingen

Gratis toegang (Maar wel even reserveren)

Ben je abonnee van Gazet van Antwerpen, dan leggen wij je in én rond Kaffee extra in de watten. Want we grijpen dit feestelijke gebeuren aan om onze trouwe lezers te bedanken. Met vijf wandelingen en een fietstocht bieden we maar liefst 3.000 abonnees de kans om hun stad op een andere manier te ontdekken.


Je kan kiezen uit volgende data: zaterdag 2 december, zondag 3 december, maandag 4 december en zaterdag 9 december.


De wandelingen vinden doorlopend plaats. De eerste vertrekt telkens om 10 uur, de laatste om 16 uur. Elke wandeling duurt gemiddeld 2 uur.


In samenwerking met Expeditie De Stad vzw en Stad Antwerpen.


Welke wijken verken je?

Graham Bell meets Karel de Grote

De Brederodewijk verschilt opmerkelijk van het Zuid aan de andere kant van de Amerikalei. De multiculturele wijk rond de Brederodestraat heeft een heel eigen couleur locale: mensen van Turkse, Koerdische, Bulgaarse origine wonen er naast studenten en jonge gezinnen met kinderen. Net zoals vroeger gaan wonen en werken hier hand in hand. Het winkelen gebeurt nog altijd in de centraal gelegen Brederodestraat. De telefoonfabrikant Bell en koekjesfabriek Parein zijn vertrokken uit de wijk, maar hun gebouwen kregen een heel andere functie met een geheel nieuwe dynamiek.


Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 5 km
Rolstoeltoegankelijk, geschikt voor alle leeftijden.

Het Nieuwe Zuid in Beweging

We bewegen ons in het zuiden van de stad tussen geschiedenis en toekomst, tussen oud en nieuw, tussen bekend en verrassend. In dit deel van Antwerpen gebeurt er heel wat. Werken, wonen, studeren, winkelen, ontspannen, cultuur en natuur, vroeger en nu lopen er in mekaar over. We wandelen o.a. langs het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), de nieuwe campus van de Karel de Grote Hogeschool en het opmerkelijke gebouw van het justitiepaleis. De route gaat tot waar het duurzame complex Nieuw Zuid verrijst om dan terug te keren tot aan de Gedempte Zuiderdokken.


Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 4 km
Rolstoeltoegankelijk, geschikt voor alle leeftijden.

Het Zuid, culturele hotspot

Op het einde van de 19de eeuw ontwikkelde het stadsbestuur een nieuwe wijk even ten zuiden van de oude stadskern. Het werd een belle époquewijk met zowel stoere havendokken als elegante straten en brede lanen, afgelijnd met belangrijke openbare gebouwen. Dit stadsdeel beleeft nu zijn tweede jeugd en met zijn trendy imago is het Zuid ondertussen - zelfs internationaal - gekend als een van de hotspots van lifestyle- en modestad Antwerpen.


Je gids gebruikt het stervormige stratenpatroon als kompas om de geschiedenis van deze wijk met Parijse allures te ontrafelen. De fraaie brede straten eindigen er op pleinen met standbeelden en fonteinen. De meest imposante gebouwen op je route zijn het majestueuze KMSKA en het wat futuristisch ogende gerechtshof. Verder vallen de maritieme verwijzingen op in architectuurdetails en op de talrijke trotse monumenten. Het Fotomuseum, Cinema Zuid en het Museum van Hedendaagse Kunst (M HKA), de betere kunstgalerijen, hippe restaurants en modieuze conceptstores in verbouwde pakhuizen zijn trekpleisters voor cultuurfreaks en trendsetters. En natuurlijk is er ook het wereldcultuurcentrum Zuiderpershuis, waar Kaffee zijn stek heeft.


Duur: 2 uur
Afstand: +/- 3 km
Moeilijk parcours voor rolstoelgebruikers.

Sint-Andries: volkswijk ontmoet mode en antiek

Dicht bij het toeristische centrum en op een boogscheut van het Zuid vinden we de volksbuurt Sint-Andries. Een eeuw geleden werd in dit oude stadsdeel gestreden voor beter wonen en beter werk. Nu is het er rustig vertoeven en wonen. De Schelde is vlakbij en dat kan je op vele plaatsen zien. Soms ruik je zelfs de zeewind die de wijk binnenwaait …


Sinds het Modemuseum in 2002 zijn deuren opende in de Nationalestraat, is de omgeving ook uitgegroeid tot een pleisterplaats voor modeliefhebbers. Buurtbewoners kunnen in de Nationalestraat nog altijd terecht voor hun dagelijkse boodschappen, wat zorgt voor een bijzondere mix. Het walhalla voor brocante en modern antiek is dan weer de Kloosterstraat die bezaaid is met winkels vol originele spulletjes.


Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 4,5 km
Rolstoeltoegankelijk, geschikt voor alle leeftijden.

De Kaaien worden weer van ons

De Scheldekaaien zijn cruciaal als bindend element tussen de oude binnenstad en de nieuwe wijken Cadix, Het Eilandje, Nieuw Zuid en Blue Gate Antwerp. Nu vind je er vooral parkings, maar de heraanleg van deze openbare ruimte is gestart: een 6,7 km lange strook langs de Schelde wordt heringericht om de stad Antwerpen te beveiligen tegen mogelijke overstromingen in de toekomst. En de Antwerpenaars varen er wel bij, want de stad grijpt deze noodzakelijke ingreep meteen aan om dit gebied prachtig opnieuw in te richten. Zo kan Antwerpen als waterstad zijn relatie met de rivier herstellen en kunnen de inwoners in de toekomst nog aangenamer flaneren langs het water.


Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 3 km
Geschikt voor alle leeftijden.

Fietstocht: van Zuid naar Noord

De stad vernieuwt constant. Plaatsen en wijken die hun ziel verloren, krijgen een nieuw uitzicht en/of een nieuwe invulling. Met elk bouwproject verrijst een plek waar zowel jonge gezinnen als ondernemers zich thuis kunnen voelen. Het resultaat zijn aangename wijken met oog voor mobiliteit, duurzaamheid, erfgoed en ruimtelijke kwaliteit. En fietsen gaat daarmee hand in hand. De gidsen nemen je op deze fietstocht mee over het fietspad langs de Scheldekaaien, naar het Eilandje, Park Spoor Noord, het Sint-Jansplein en het Zuid. Breng wel je eigen fiets mee.


Duur: 1 ½ uur tot 2 uur
Afstand: +/- 11 km
Vanaf 16 jaar.

Keer jij met een diamant naar huis?

Antwerpen en diamanten zijn beste vrienden! En omdat de stad dit jaar 570 jaar diamanthandel viert, maak je als abonnee van Gazet van Antwerpen kans op het winnen van een echte diamant.


Heb je deelgenomen aan een van deze stadswandelingen of aan de fietstocht, dan krijg je na afloop een Diamond Cocktail aangeboden. Niet alleen is dit een verfrissend drankje na je stadstocht, maar in elk glas zit een ‘schat’ verborgen, die weleens een echte diamant zou kunnen zijn. Een diamantschatter bestudeert die dag in Kaffee jouw buit. Misschien word jij zo wel de trotse bezitter van een fonkelende diamant.

Op jouw gezondheid

Als abonnee ontvang je ook twee gratis glazen bier, geschonken door Brouwerij De Koninck, vaste partner van Kaffee. Geniet op een dag naar keuze, tijdens de openingsuren van Kaffee, van je frisse biertjes. De voucher hiervoor vind je vanaf vrijdag 24/11 op je vertrouwde abonneeplatform.

Geefplein


Geefplein

Vrije toegang

Vind je geven ook leuker dan nemen? En heb je nog speelgoed liggen dat je liever wegschenkt dan wegsmijt? Dan nodigen we je graag uit voor ons Geefplein. Het principe: kinderen geven het speelgoed waar ze niet langer mee spelen gratis weg aan een kindje wiens ouders zelf geen speelgoed kunnen kopen. Onze mensen van Gazet van Antwerpen maken alvast de speelzolder leeg. Jij ook?


Woensdag 29/11 van 13u tot 16u op Waalsekaai

Het Warmste Café


Het warmste café van 't stad

Vrije toegang

Met alles wat er in Kaffee te doen is, zou je haast vergeten dat je er ook gewoon een pint kan gaan pakken. Uit de tap komt het allerbeste van stadsbrouwerij De Koninck. Op de kaart staan zinderende gin-tonics. En aan de muur hangt het sensuele werk van glamourfotograaf Henk Van Cauwenbergh.


Met een virtual realitybril op je neus ‘loop’ je vanuit een makkelijke zetel door de belangrijkste plekken van de stad. Zo kom je, bijvoorbeeld, meer te weten over het Schipperskwartier of de geschiedenis (en toekomst) van het Operaplein.


Een kleine honger? Die krijgt topchef Seppe Nobels op een gezonde manier gestild. Het hele Kaffee lang staat de foodtruck van zijn Graanmarkt 13 voor de deur van Waalsekaai 14.