Gazet van Antwerpen – War On Drugs

DE COCAÏNECRISIS

Door Joris van der Aa

Onze misdaadjournalist Joris van der Aa vertelt je een week lang de onversneden waarheid over drugs in Antwerpen.

De machtsstrijd

50 % van de cocaïne in Europa komt binnen via de havens van Antwerpen en Rotterdam. Vooral Marokkaanse drugsbendes halen de drugs hier uit, maar de Albanese criminelen zijn aan een opmerkelijke opmars bezig.

lees meer >

De smokkel

Hoe gaan de drugscriminelen te werk om de cocaïne ongemerkt uit de haven te krijgen? Maak kennis met Kleine vis en Black, de ‘koningen van de switch’, een populaire smokkelmethode.

Lees meer >

Het geweld

Hoes, de beruchte Hollands-Marokkaanse drugsbaron, zond vanuit Parijs een moordcommando uit. Moorden, ontvoeringen, aanslagen: ook brutaal geweld is onlosmakelijk verbonden met de Antwerpse drugswereld.

Lees meer >

Het misdaadgeld

Wat gebeurt er wanneer de onderwereld zich begint te moeien met de bovenwereld? Wanneer drugsgeld zijn weg vindt naar lokaal vastgoed? Wanneer de burgemeester wordt bedreigd? Of wanneer drugsafval wordt gedumpt in een woonwijk? Hoogleraar Pieter Tops vertelt hoe ieder van ons te maken krijgt met ‘ondermijnende criminaliteit’ en wat Antwerpen kan leren van cannabis-stad Tilburg.

Lees meer >

Corruptie

Op criminaliteit staat gezicht noch leeftijd. In deze aflevering belichten we hoe echt iedereen verleid kan worden door het geld dat op straat valt te rapen: van een voormalige misdaadjournalist en speurder bij de rijkswacht tot een ereconsul in Moldavië.

Lees meer >

De dealers

Van de haven naar de straat: hoe distribueren de drugsbendes hun coke tot bij hun klanten? We horen het zowel van een dealer als van een flik. Benieuwd of zij op het zelfde drugsspoor zitten …

Lees meer >

De oorlog tegen drugs

Interview met burgemeester Bart De Wever (N-VA) over zijn Stroomplan en het Kali-team, een team van specialisten die de krachten bundelen om de drugsbendes in Antwerpen actief te bekampen.

Lees meer >