Trekkershutten zitten in de lift

Print
Het jaar 2000 bleek een magisch jaar voor de trekkershutten, de eenvoudige maar comfortabele chaletjes die vooral bij fietstoeristen erg in trek zijn. Het aantal reservaties steeg met 800 eenheden tot 7000 en ook de provincie Antwerpen overschreed voor het eerst de kaap van 2000 boekingen. Reden genoeg om het fenomeen eens onder de loep te nemen. Het succes van de trekkershutten wordt voornamelijk toegeschreven aan een groeiende bekendheid van het product. Dat Vlaanderen en Zuid-Nederland ideale bestemmingen zijn voor fervente fietsliefhebbers, is reeds lang geweten. Bijna nergens vind je zoveel recreatieve mogelijkheden op zo'n klein geografisch gebied en het vergt dan ook weinig moeite om van de ene naar de andere bezienswaardigheid te fietsen. Daarom kiezen ook steeds meer mensen voor meerdaagse fietsvakanties. De trekkershut lijkt perfect in te spelen op die nood. Na een lange dag fietsplezier kan je tot rust komen in de houten huisjes die je op een heleboel campings en recreatiedomeinen in het binnenland en aan de Vlaamse kust terugvindt.
Turnhout
De Baalse Hei in Turnhout is zo'n recreatiedomein. Het heeft maar liefst vier trekkershutten ter beschikking, terwijl de meeste campings en domeinen er één of twee hebben. "Een bewuste keuze", volgens uitbater Kris Quaghebeur. "Het fietstoerisme is aan een enorme opmars bezig en we zijn hier erg goed gelegen langs de Vlaanderen Fietsroute. Als ik slechts één of twee hutten zou aanbieden, zou ik veel mensen moeten teleurstellen en dat wil ik liever niet." Wat is nu eigenlijk een trekkershut? De Vlaamse versie, die iets ruimer is dan de Nederlandse, is een solide huisje van eersteklas hout. De hut verschaft slaapgelegenheid aan vier personen, en je vindt er onder meer een eettafel met vier stoelen, elektrische verwarming, twee elektrische kookplaten,... de basisbenodigdheden, zeg maar. Ideaal voor sportieve mensen die houden van meerdaagse fiets- of wandeltochten en die hun tent liever niet meeslepen. Door hun polyvalente inrichting en concept zijn de trekkershutten zowel geschikt voor jong als oud, zowel voor gezinnen als voor een groep vrienden. De meeste Vlaamse hutten zijn het hele jaar open en een verblijf kan er op elke dag van de week beginnen. Let wel, de hutten zijn bedoeld als doorgangsplaatsen: de maximum verblijfsduur in dezelfde hut is drie nachten.

Vooral Belgen
Uit analyse blijkt dat net iets meer dan de helft van de overnachtingen geboekt wordt door Belgen. Nederlanders staan tweede in de stand met 33%. Duitsers en Fransen zijn elk goed voor nog eens 3%. Quaghebeur beaamt: "Vroeger kregen we meer Nederlanders over de vloer, ja. Omwille van onze bourgondische leefwijze was er toen, en nu nog eigenlijk, sprake van een zuidwaartse trek. De jongste jaren is er echter een Vlaams tegengewicht." Het aantal trekkershutten neemt dan ook gestaag toe. Intussen zijn er op 18 campings en recreatiecentra in de provincie Antwerpen reeds meer dan 39 trekkershutten opgetrokken. "Die opmars is natuurlijk vooral te danken aan de stijgende naamsbekendheid" geeft ook Quaghebeur toe. "In het begin van de jaren '90 wist niemand in Vlaanderen wat een trekkershut was. Nu is dat wel even anders: de mensen hebben de smaak te pakken en blijven keer op keer terugkomen. Naast dat herhaalgebruik zijn er ook elk jaar nieuwelingen die het fenomeen eens komen testen. De bloei van het fietstoerisme is ook een erg belangrijke factor. Het is niet duur, mogelijk in het voor- én het naseizoen en bovendien makkelijk te reserveren. En het feit dat de gemiddelde Vlaming meer en meer vrije tijd heeft natuurlijk, dat heeft er ook iets mee te maken." Het project trekkershutten deint intussen verder uit. Na Nederland en Vlaanderen zijn er nu ook trekkershutten te vinden in Wallonië en het Groothertogdom Luxemburg. En het project krijgt zelfs een Europese dimensie, want ook collega's uit Duitsland tonen interesse voor de trekkershut.

Meer informatie over trekkershutten bij Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel, tel. 02.504.03.96 en op www.trekkershutten. Reserveringscentrale: Grote Markt 44, 2300 Turnhout, tel. 014.43.50.63, e-mail nancy.tk@pandora.be.

.

Nu in het nieuws