Slakken aanpakken in tuin

Slakken kunnen heel veel schade aanrichten. Maar misschien kan je ze aanpakken met nematoden. Johan Possemiers van het arboretum van Kalmthout legt de werkwijze uit.
BR>
Verleden jaar had ik last van honderden slakken. Van wat de dag voordien een mooie plant was, bleven de volgende morgen enkel de takken nog over. Gif was het enige dat hielp, maar is gevaarlijk in gebruik en lost waarschijnlijk traag op. Kan men ze nu bestrijden?
C.J., Kapellen

Gif tegen slakken is inderdaad ook schadelijk voor onder meer mollen en vogels. Die kunnen namelijk van de korrels én van de vergiftigde slakken eten. Slakken hebben niet echt veel natuurlijke vijanden. Je kan schelpengruis als barrière rond je planten aanbrengen. Je kan de slakken ook zelf vangen als ze zich bij zonnig weer verbergen onder plantenbakken of planken. Maar steeds zal negentig procent van je slakken zich onder de grond bevinden zodat deze methode nooit echt afdoende is. Combineren met de nematoden-methode is ideaal maar niet zo goedkoop. Nematoden (Phasmarhabditis hermaphrodita) zijn draad- of rondwormen die worden gebruikt bij de bestrijding van naaktslakken. Ze worden geleverd in een verpakking van bijvoorbeeld 12 miljoen nematoden in een draagstof, meer bepaald een kleisubstantie. Het geheel wordt in water opgelost en op de te behandelen bodem uitgegoten. In de grond gaan de draadwormen op zoek naar slakken, die zij binnendringen. Een bacterie van het geslacht Morexella, die in symbiose leeft met de nematode, begint zich te ontwikkelen in de slak en zorgt voor haar ontbinding. Een geïnfecteerde slak zwelt op en stopt binnen de week met eten. Na ongeveer twee weken sterft ze. Voor mensen, dieren en planten zijn deze nematoden volledig onschadelijk. Proeven in het Arboretum met deze nieuwe, milieuvriendelijke bestrijdingsmethode zijn vrij succesvol uitgevallen. Daarom geven we aan onze leden en sympathisanten de mogelijkheid dit middel aan te schaffen en het zelf te proberen. De bestrijdingsmethode is echter niet mogelijk op zware kleigrond. Info: 03/666.67.41

.

Nu in het nieuws