Bouclé of velours op de vloer

Tapijten kunnen worden geproduceerd met vier verschillende technieken: ze kunnen worden geknoopt, geweven of getuft, maar er is ook naaldvilt. En de haartjes (pool) van een tapijt kan je naar believen wel of niet doorknippen, en dan krijg je bouclé, velours, saxony, frisé, shag, cut & loop of tip-sheared. Tapijten knopen is erg arbeidsintensief, en wordt dus nog nauwelijks toegepast. Weefmachines worden nog steeds verbeterd, zodat deze techniek prachtige resultaten oplevert. "Maar de weefmachines kunnen qua snelheid niet op tegen het tuften", zegt Mark Vervaeke van Febeltex. Tuftmachines hebben tussen de 800 en de 2.500 naalden die het garen in lussen in het tuftdoek bevestigen. "Omdat dit zo snel gaat, zijn de productiekosten veel lager." Naaldvilt wordt vervaardigd uit een dikke laag vezels die met naalden tot stevig vilt wordt samengeperst. "Naaldvilttapijt is hard en weinig veerkrachtig, maar wel sterk. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de binnenbekleding van autokofferruimtes en voor vloerbekleding op beurzen, die erg vaak moet worden herlegd." Kamerbreed tapijt wordt meestal getuft, en de lusjes die met deze techniek ontstaan kunnen wel of niet worden doorgeknipt. Zo kunnen zeven verschillende tapijtstructuren ontstaan.

*

bouclé (lussenpool)

: De lusjes blijven ongesneden. Het tapijt voelt minder comfortabel aan, maar is zeer slijtvast en geschikt voor plaatsen die intens worden belopen.

*

velours:

Tapijt met een korte en dichte gesneden pool, zacht en veerkrachtig, met een luxueus en fluweelachtig uitzicht.

*

saxony:

Gesneden tapijt met een wat hogere pool dan velours en dikkere, in elkaar gedraaide (getwijnde) poolgarens. Lekker dicht en zacht.

*

frisé:

Zoals saxony, maar met een kortere pool en een meer warrige, levendige structuur.

*

shag:

Gesneden tapijt met zeer hoge pool, luxueus uitzicht, heel zacht en decoratief, maar weinig slijtvast.

*

cut & loop:

Een combinatie van velours en bouclé, meestal met een hogere gesneden pool en een lagere ongesneden lus, wat een decoratief reliëf vormt.

*

tip-sheared:

Zoals cut & loop, maar de hoge pool werd lichtjes geschoren.

Label

Je hebt dus de keuze uit verschillende productiemethodes, materialen en structuren, en bij het uitkiezen van een tapijt moet je ook rekening houden met de plaats waar het gaat liggen. Zal er veel over worden gelopen of ligt het in een slaapkamer, waar je niet zoveel komt? "We werken aan een eenduidig Europees label dat tapijten indeelt naargelang het gebruik, van zeer weinig belopen tot zeer intensief gebruik, bijvoorbeeld in een kantoor", zegt Mark Vervaeke. "De vraag is momenteel nog of we gebruik gaan maken van pictogrammen (tekeningetjes) of een geschreven tekst. Persoonlijk geven wij de voorkeur aan pictogrammen, die zijn in één oogopslag duidelijk voor de consument. We hopen het Europese label klaar te hebben tegen eind 2001."

Onderhoud

Tapijt moet geregeld worden gestofzuigd om het stof dat het vasthoudt te verwijderen. Wordt iets gemorst op het tapijt, dan moet de smurrie onmiddellijk worden verwijderd. Laat het niet indrogen. Tips bij het reinigen:

- Dep gemorste vloeistoffen op met keukenrol of met een schone doek (gebruik geen gekleurde doek).

- Verwijder een gemorste vaste substantie met een lepel of een mes.

- Meestal kan dan de vlek worden verwijderd met lauw water, eventueel aangevuld met een beetje tapijtshampoo.

- Wrijf nooit, maar dep vanaf de rand van de vlek naar binnen toe.

- Maak de vlek niet te nat.

- Droog de vlek na de behandeling met een handdoek, een haardroger of keukenrol.

- Na gebruik van zeep moet je altijd nareinigen met zuiver water.

- Oplosmiddelen en tapijtshampoo probeer je best uit in een verborgen hoekje of op een los stukje tapijt.

Nu in het nieuws