"Tapijt met gesneden pool is lekker zacht"

België is de grootste uitvoerder van tapijt in de hele wereld, en staat als producent na de Verenigde Staten tweede op de wereldranglijst. "95% van de Belgische productie (ruim 500 miljoen m² per jaar) wordt uitgevoerd", zegt Mark Vervaeke, verantwoordelijk voor interieurtextiel bij de beroepsvereniging Febeltex. Hij legt het verschil uit tussen bouclé en velours en wijst op de noodzaak van een Europees label voor de verschillende klassen van tapijt. De miljoenen m² tapijt die in België worden geproduceerd, kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: kamerbreed tapijt en decoratietapijt (sierkleden). De tapijtgarens zijn het belangrijkste bestanddeel van een tapijt. Zij vormen de pool: het bovenste gedeelte van het tapijt dat zichtbaar is en waar we op stappen. Bij de productie wordt over het algemeen een keuze gemaakt uit zes verschillende materialen: wol, katoen, polyester, polyamide (nylon), acryl of polypropyleen.

Leen De Moor

"Wol heeft het voordeel dat het een

levend

materiaal is, vuilafstotend en goed bestand tegen brand. Maar wol is wel onderhevig aan slijtage. Het wordt nog slechts gebruikt voor 7% van het kamerbreed tapijt. Synthetische materialen zijn veeleer

doods

, maar nylon is bijvoorbeeld veel sterker dan wol. Het is de meest gebruikte synthetische vezel voor getufte tapijten. Een nylon tapijt is veerkrachtig, maar wel harder om op te lopen. Acryl wordt weinig gebruikt, polypropyleen hoe langer hoe meer." Vroeger werden tapijten geknoopt of geweven. "Beide technieken worden nog gebruikt, zij het veel minder. Meer dan de helft van de productie wordt getuft. Getuft tapijt wordt vervaardigd met machines die 800 tot 2.500 naalden bevatten, afhankelijk van de vereiste densiteit of dichtheid van het tapijt. De naalden brengen het garen aan in het tuftdoek, dat vervolgens langs de achterkant wordt verstevigd met een dunne latexlaag." Bij het tuften vormt het garen lusjes. Ofwel worden die lussen ongemoeid gelaten, ofwel worden ze doorgeknipt. "Tapijten met een lussenpool (bouclé) zijn harder, maar nemen minder snel vuil op. Een tapijt met een gesneden pool is dan weer lekker zacht aan je voeten. Ook de hoogte en de dichtheid van de pool zijn belangrijk. Een kortere en dichtere pool is veerkrachtiger en verslijt minder snel."