Gezellig samen in gemeenteraad

Print
Essen, KalmthoutDe broers Gust en Jos Van Loon, respectievelijk uit Kalmthout en Essen, waren op 8 oktober beiden voor het eerst kandidaat voor de gemeenteraad, allebei op de CVP-lijst. Ze werden allebei verkozen. Sterker nog: over drie jaar lonkt voor beiden het schepencollege óf het OCMW-voorzitterschap.
BR>Jos Van Loon (54) is een leraar uit Wildert en behaalde 423 voorkeurstemmen. Broer Gust (52), een kinesitherapeut uit Achterbroek, deed het met 598 voorkeurstemmen nóg beter. Het waren de eerste echte politieke stappen van de gebroeders Van Loon.
Het stond blijkbaar allemaal in de sterren geschreven. Grootvader Gust was in de jaren dertig al eerste schepen onder burgemeester Erreygers, de grootvader van de huidige Kalmthoutse burgervader. Vader Louis stond enkele verkiezingen geleden op de Kalmthoutse KD-lijst van Adriaan Van Hooydonck, maar werd niet verkozen. Van zijn veertien kinderen waren de voorbije jaren Stan (Kontich) en Herman (Bonheiden) eveneens actief bij de CVP.
Gazet van Antwerpen: De stap naar de politiek lag blijkbaar voor de hand?
Gust Van Loon: Bij mij kwam de overgang vrij plots. Ik was lid van het poll-comité van de CVP. Toen Jos Van den Bergh uit Achterbroek in mei of juni schriftelijk meedeelde dat hij geen kandidaat meer was, heb ik zijn plaats ingenomen. De interesse was er vroeger al, maar ik heb Jos nooit stokken in de wielen willen steken.
Jos Van Loon: Ook bij mij zat de politieke interesse er een beetje in. Men heeft me verscheidene keren gezegd: 'Opkomen met de verkiezingen, dat moet je nog eens doen.' Ze hebben het me eerder twee keer gevraagd. Pas nu heb ik toegezegd. Momenteel zijn de kinderen (twee zonen en een dochter, red.) ook al wat ouder.
Hoe zit het met de interesses en de ambitie?
Gust: Ik ben actief in de Landelijke Gilde van Achterbroek. Landbouw is zeker één van de factoren die ik goed ga opvolgen. Eerst maar eens drie jaar wennen aan de werking en de gevoeligheden van de gemeenteraad. In 2003, zo hebben we afgesproken, los ik Laurent Goossens af in het schepencollege.

Mensen
Jos: Ik ben betrokken bij de KWB, de harmonie en de parochie in Wildert. Dat sociale engagement vind ik belangrijk. De slogan 'Midden de mensen' vond ik trouwens bijzonder veelzeggend. Over drie jaar volg ik ofwel André Moens op als OCMW-voorzitter, ofwel Jos Van Loon van Horendonk als schepen. De volgende jaren wil ik me voorbereiden in de raad en de commissies.
Jullie helpen straks Essen en Kalmthout besturen. Die gemeenten lijken met hun dorpencultuur op elkaar.
Gust: Klopt. Ze liggen bovendien beide aan de grens en hadden dikwijls een CVP-bestuur. Ook de verhouding in de huidige meerderheid is dezelfde: tien zetels voor ons en zes voor de VLD.
Jos: Ik weet niet of er van naijver of rivaliteit ooit sprake is geweest. Bij dossiers als de afwatering in Nieuwmoer en industriepark De Rijkmaker werd er altijd serieus overleg gepleegd. Het afsluiten van de Verbindingsweg door Kalmthout: dat was wat anders. Dat besluit zorgde voor wrijving. De maatregel had tot gevolg dat Wildert erger belast werd.


MEEST RECENT