Maaltijdcheques voor leerkrachten kan niet

Het voorstel van Vlaams onderwijsminister Marleen Vanderpoorten om alle leerkrachten voor 12.000 frank maaltijdcheques per jaar toe te kennen, kan wettelijk niet. Tot die conclusie komt professor Yves Verdingh, tevens senior manager bij Ernst & Young Tax Consultants. Een woordvoerder van de minister geeft toe dat "de piste van de maaltijdcheques op de helling staat." arleen Vanderpoorten (VLD) wil de leerkrachten voor 1.000 frank per maand maaltijdcheques toekennen. Volgens de wet moet het aantal toegekende cheques overeenkomen met het aantal gepresteerde arbeidsdagen. Leerkrachten kunnen dus geen maaltijdcheques ontvangen voor hun vakantieperiodes. Bovendien wil de minister aan alle leerkrachten evenveel cheques geven. Dat kan problemen opleveren voor leraren (bijvoorbeeld in het hoger onderwijs) die slechts een beperkt aantal dagen per week lesgeven.

DCl

BR>Verdingh ziet nog een serieus obstakel. Cheques ter waarde van 1.000 frank per maand komen ongeveer neer op een maaltijdcheque van 50 frank per dag. De wet zegt dat de werknemer per cheque minstens 44 frank zelf moet bijdragen. Het voordeel voor de leerkracht bedraagt dus amper zes frank. "Indien het de bedoeling is iedereen een

netto-voordeel

van 50 frank toe te kennen, dat moet er een cheque van minstens 94 frank per dag worden afgeleverd. En dat kost de minister per werknemer geen 1.000 frank, maar 1.880 frank per maand," rekent Verdingh voor. De maatregel zou dus in totaal geen 1,8 miljard frank, maar 3,3 miljard per jaar kosten. Volgens woordvoerder Hans Schoofs staat de idee van maaltijdcheques wellicht op de helling nu de vakbonden het voorstel van Vanderpoorten hebben verworpen en vasthouden aan een loonsverhoging. "De budgettaire ruimte van 1,8 miljard kunnen we eventueel op een andere manier invullen." Het ziet er dus naar uit dat ook de minister de maaltijdcheques al heeft laten vallen.

Lees verder: Maaltijdcheques leerkrachten: veel addertjes onder het gras

Nu in het nieuws