Julie wuift millennium uit

Ja hoor, ook tijdens de allerlaatste dagen van dit millennium pakken alle tv-zenders uit met een feestelijk filmweekend. En ja hoor, dat biedt voor elk wat wils: humor, huiver, avontuur en de onvermijdelijke eindejaarsklassiekers. U kan dus weer met uw kroost voor de buis kruipen om Julie Andrews nog eens aan het werk te zien in

The sound of music

en

Mary Poppins

, 't is tenslotte een jaar geleden. Maar het eindejaarsweekend biedt ook minder voor de hand liggende films. Als u door de sparrenbomen het bos niet meer ziet, brengt deze bondige handleiding redding. En nu allemaal samen:

Supercalifragalictic...

Rudy De Coninck

BR>

KLASSIEKER

FOR A FEW DOLLARS MORE

De tweede western in Sergio Leone's

Dollar

-trilogie met Clint Eastwood als coole cowboy. De typische spaghetti-stijl valt al in 1965 overvloedig te bewonderen: het slome ritme, het enthousiaste cynisme, het als raadselachtige wijsheid vermomde nihilisme en de spotzieke score van Ennio Morricone.

zaterdag 30/12, VTM, 23.25u

A PASSAGE TO INDIA

Het allerlaatse epos van de Britse filmveteraan David Lean (

Lawrence of Arabia

,

Doctor Zhivago

) etaleert treffend de praalvertoning van het Britse imperialisme in de toenmalige kroonkolonie Indië: van de militaire ceremonies in Bombay tot de vervelende thee-uurtjes en cricket- en polowedstrijden van de Engelse jetset.

zaterdag 30/12, Nederland 1, 23.11u

ROSEMARY'S BABY

Een satanische thriller net voor de millenniumwende? Moet kunnen. Mia Farrow is een katholieke vrouw die tijdens haar zwangerschap vriendschap sluit met een diabolisch bejaard echtpaar en uiteindelijk de

antichrist

baart. Zonder veel gruwel te tonen, toont Roman Polanski zich een meester in het scheppen van een bijzonder onbehaaglijke sfeer. Brrrrr!

zaterdag 30/12, BBC2, 23.40u

THE SOUND OF MUSIC

Het relaas van de Oostenrijkse Von Trapp-familie vol kwelende kindertjes krijgt door de liedjes van Rodgers en Hammerstein de allure van een onvergetelijke operette. Julie Andrews doet je met haar eeuwige Pepsodent-glimlach gegarandeerd meekwelen met

Edelweiss

en

These are a few of my favourite things

.

zondag 31/12, VTM, 14.30u

FROM RUSSIA WITH LOVE

De tweede James Bond-film is de enige authentieke thriller uit de reeks die aanleunt bij de verhalen van geestelijke vader Ian Fleming. Moskou probeert dit keer 007 (Sean Connery) te elimineren om het Vrije Westen voor schut te zetten. Er dwarrelen een lesbische sadiste, een peroxideblonde psychopaat en een Russische Bond-girl door de onwaarschijnlijke plot. Alleen voor fervente fans.

zondag 31/12, Ka2, 21.05u

THE MEANING OF LIFE

De meest ambitieuze klucht van het Britse Monty Python-collectief begint met het mirakel van de geboorte en eindigt met Pietje de dood die alle gasten van een galabanket genadeloos opeist. Daartussen ligt een burleske klucht over de zin van het leven. Sommige scenes komen wansmakelijk over, zeker als je deze anarchistische aanklacht verorbert tijdens het oester- en champagne-buffet.

zondag 31/12, Canvas, 23.45u

MARY POPPINS

Julie Andrews (ja, daar is ze weer) is een fantasierijk kindermeisje dat de kindjes uit een deftig Brits gezin allerlei gekke avonturen laat beleven. Deze mengeling van 'live action' en animatie is betoverend, vooral in het schoorsteenvegersnummer op de Londense daken, dat uitgroeide tot een klassieker.

maandag 1/1, BBC1, 14.30u

SISSI: SCHIKSALJAHRE EINER KAISERIN

Op haar zeventiende verwierf de Oostenrijkse Rosemarie Magdalena Albach onder de artiestennaam Romy Schneider wereldfaam met haar vertolkingen in de suikerzoete

Sissi

-serie. Sindsdien zadelde datzelfde land ons alleen nog op met Arnold Schwarzenegger en Jorg Haider. Kom terug Romy, alles is vergeten en vergeven!

maandag 1/1, Nederland 1, 16.09u

KASKRAKERTHE COTTON CLUBGangsterfilm met de legendarische jazzclub in Harlem als fotogeniek decor. De afwezigheid van dramatiek wordt ruimschoots gecompenseerd door visuele glans, briljante montagescènes, een superluxueuze score, vorstelijke belichting en een toeterende Richard Gere. Van Francis The godfather Coppola. zondag 31/12, Ka2, 23.05uAMISTADIets minder frivool dan voornoemde films is deze bikkelharde bespiegeling over een slavenopstand in 1839. De succesrijkste filmregisseur aller tijden, Steven Spielberg, wisselt schaamteloos popcorn-vertier namelijk graag af met serieus drama. Voor wie de eerste dag van het nieuwe jaar wenst in te zetten met een nobel en didactisch geschiedenislesje. maandag 1/1, VT4, 21.00uSOMEONE TO WATCH OVER MEHypnotiserende thriller over een rijke dame die getuige is van een moord en nu vreest zelf uit de weg geruimd te worden. Gelukkig kan ze zich omringen door de afgeschermde luxe van de ijdele rijkaards rond 5th Avenue, die zo hoog mogelijk in hun ivoren torens klimmen, en een privé-detective in de gedaante van Tom Berenger. maandag 1/1, Nederland 2, 22.15uTHE BIG LEBOWSKIDe broertjes Coen (momenteel in de bios met O brother where art thou) combineren in deze knotsgekke komedie excentrieke personages en schitterende musicalnummers met sadistische slapstick en hilarische cartoonhumor. Naar goede gewoonte geserveerd met een adembenemend stijlgevoel, een verfrissend kleurenpalet en een zwierige cameravoering.maandag 1/1, Nederland 3, 22.10u

KOTSZAKJE

DE ZEVENDE HEMEL

Na

Hector

en

Koko Flanel

dacht Urbanus dat hij een heuse filmster was geworden. Zijn volgende carrièrezet was deze Nederlands-Belgische romantische komedie geregisseerd door de Fransman Jean-Paul Lilienfeld. Van Anus speelt de rol van een engelbewaarder. Na dit pseudo-Frank Capra-sprookje hebben we de komiek - gelukkig - nooit meer in een film teruggezien.

zaterdag 30/12 : VTM - 21.15 uur

SHOWGIRLS

Blote borsten- en billenparade van Paul Verhoeven met een plot die letterlijk en figuurlijk niets om het lijf heeft. De slappe intrige draait rond de capaciteiten waarover je moet beschikken om het in Las Vegas te maken als exotisch danser. Wie de erotische series op VT4 opwindend vindt, weet naar welke zender te zappen.

zaterdag 30/12, TV1, 23.35u

THE WIZ

Deze zwarte discoversie van de legendarische Judy Garland-musical schreef geschiedenis als de duurste flop van de jaren zeventig. Ondanks de aanwezigheid van Diana Ross en Michael Jackson komen de muzikale nummers even chaotisch over als een verkeersopstopping.

Jacko

is perfect gecast als vogelverschrikker.

maandag 1/1, VT4, 23.40u

STEALING BEAUTY

Liv Tyler, dochter van breedsmoelkikker en Aerosmith-frontman Steven Tyler, is de pure en onschuldige maagd die melancholie en lust opwekt bij verdorven en doodzieke volwassenen. De Italiaanse maestro Bernardo Bertolucci heeft tijdens het filmen in het Toscaanse decor duidelijk teveel chianti tot zich genomen. Geeuw.

maandag 1/1, BBC2, 0.10u

KINDERVREUGD

HOME ALONE

We kunnen er niet aan ontsnappen. Ook dit jaar prijkt hij alweer op de affiche. Een van de leukste eindejaarsfilms aller tijden maakte van de toen elfjarige Macauley Culkin een wereldster. Het snoezige knulletje laat het niet aan zijn hartje komen dat zijn ouders hem per abuis alleen thuis achterlieten terwijl zij op vakantie vertrekken.

zaterdag 30/12, Ka2, 21.05u

ANNIE

Peperdure verfilming van de ouderwetse Broadway-musical gebaseerd op het stripverhaal

Little Orphan Annie

over de lotgevallen van een weesmeisje dat tijdens de economische crisis een weekje doorbrengt in het huis van een miljardair. In een scene die haar sterke karakter moet illustreren, slaat Annie enkele bengels die een straathond mishandelen knock-out. Ze lijkt minder op een zusje van Oliver Twist dan op een jonge Jackie Chan met een rosse pruik.

zondag 31/12, TV1, 13.30u

KIRIKOU EN DE HEKS

Deze felbejubelde Frans-Belgische animatiefilm is geïnspireerd op Afrikaanse sprookjes en legenden. Wars van enig Hollywoodsentiment en zonder Broadway-bombast, oogt dit kleinood als een Afrikaans beeldhouwwerkje. Kirikou is een vroegrijpe baby die de strijd aanbindt tegen een heks die de dorpsgemeenschap terroriseert.

zondag 31/12, Ketnet, 11.10u

BEAN

Over dit miezerige mannetje koesteren wij ambigue gevoelens. Bean herinnert ons aan het minst hippe jongetje uit de lagere school, rond wie de overige kinderen zich schaarden om er beurtelings een kaatsballetje naar te gooien 'zodat zijn wangen wat meer kleur krijgen'. Moeten we lachen met deze naargeestige

nerd

of er een steunfonds voor oprichten ?

maandag 1/1, Nederland 3, 20.30u

Nu in het nieuws