Zuster Vaseline of Bart Peeters?

Heel veel risico's nemen de zenders niet om hun publiek het nieuwe jaar in te loodsen. VTM rekent nog maar eens op zuster Vaseline, de Popkoning en het smoelenwerk van Jacques Vermeire. TV1 start schitterend met de hoogtepunten uit de carrière van Toon Hermans, en duikt verder het archief in. Bart Peeters blikt met zijn gasten terug op de grappigste momenten van 2000. Er is ook nog VT4, die 'paradepaardjes' Chris Van Den Durpel en

de BUS

inzet. De liefhebbers van het genre kunnen terecht op Nederland 3 voor de oudejaarsconference van Freek de Jonge. Een greep uit het laatste tv-aanbod van het jaar...

BR>

Oudejaarsspecial

Oudejaarsavond in de VTM-gebouwen. De gangen en de studio's liggen er nagenoeg verlaten bij. Bijna iedereen is naar huis om de overgang van oud naar nieuw te vieren, met familie of vrienden. Slechts hier en daar brandt er nog een lichtje en zit er een enkeling te werken. Het slachtoffer met dienst... Zuster Vaseline heeft de oplossing. Ze trekt naar het VTM-gebouw. De energieke kloosternon borrelt over van naastenliefde en in een bui van barmhartigheid heeft zij besloten om, samen met haar neefje Nico, het werk voor een tijdje over te nemen bij VTM. Zo kunnen de televisiemensen dan toch enkele uren bij hun gezin of vrienden doorbrengen. Ze stuurt alle VTM-medewerkers naar huis. Niemand krijgt de kans om tegen te pruttelen. En dan breekt er een zalige tijd aan voor Zuster Vaseline. Zij heeft het hele gebouw voor zich, en voor de kleine deugniet Nico natuurlijk. Samen ontdekken ze de bekende en onbekende plekjes van de studio's, ze belanden in de decorafdeling en ze snuffelen ongegeneerd rond in bureaus. Nico ontdekt een stapel videobanden met versprekingen, nooit getoonde beelden of rare fragmenten, die hij maar al te graag aan de kijkers wil tonen. Vaseline van haar kant poogt op haar eigen krasse manier een bondig overzicht van het afgelopen jaar te geven.

zondag 31/12, VTM, 19.40u

Dankuwelalstublieft

De meest legendarische liedjes en conferences van Toon Hermans, die op 22 april 2000 overleed, worden gepresenteerd door Bart Peeters.

zondag 31/12, TV1, 20u

Chris & Co: de bloopers

Veel grootheden heeft VT4 niet in zijn stal. Vandaar dat nog maar eens wordt uitgepakt met Chris Van Den Durpel. Dit keer worden de beste bloopers uit de typetjesshow uitgezonden. Afvallende snorren, omverwaaiende bomen, ontploffende friteuses, weerspannige nijlpaarden en door het beeld rijdende ambulances. Verder is er ook nog prins Laurent die - nog opvallender dan anders - zijn tekst kwijtraakt; Jan Hoet die zich gedwongen ziet tot nog meer improvisatie dan gewoonlijk, en Sergio die voor één keer de opnameset helemáál afbreekt in plaats van gedeeltelijk.

zondag 31/12, VT4, 20.30u

De leukste eeuw - Lachen in 2000

Lachen in 2000

is een compilatie van de meest grappige fragmenten van het voorbije televisiejaar. De samenstellers van de serie

De Leukste Eeuw

, in de herfst op TV1 uitgezonden, haalden hun inspiratie uit humor van pakweg de jongste 25 jaar. Het programma was zo'n succes dat een vervolg niet kon uitblijven. De eerste zet van dat vervolg heet

De Leukste Eeuw, Lachen in 2000

en wordt gepresenteerd door Bart Peeters. Het geheel werd wel in een ander kleedje gestoken: een gloednieuwe generiek, een nieuwe presentator en een voor de gelegenheid aangepaste formule. Bart Peeters is de man die de kijker op het einde van het jaar doorheen de grappigste momenten van 2000 zal loodsen. Hij ontvangt drie gasten uit drie verschillende provincies: Gentenaar Koen Crucke, de West-Vlaamse Gella Vandecaveye en Hasselaar Steve Stevaert. Drie goedlachse gasten uit verschillende werelden: showbusiness, sport en politiek, drie aparte genres die op oudjaar tot één gemene deler versmelten: humor.

zondag 31/12, TV1, 20.30u

De BUS Live: Finale

Na

Big Brother

enkele weken geleden is het nu de beurt aan de finale van

de BUS

. Op oudejaarsavond eindigt de tocht bij het vertrekpunt: de John de Mol-studio's in Hilversum. Van de oorspronkelijke twaalf deelnemers blijven er nog vier over. De uiteindelijke winnaar haalt twaalf miljoen binnen. Het programma dat 2,5 uur duurt, wordt gepresenteerd door onze Inge Moerenhout en door de Nederlandse Ton Van Royen.

zondag 31/12, VT4, 21u

Alegria

In april komt Cirque du Soleil naar Antwerpen met de nieuwe productie

Quidam

. Hun vorige was

Alegria

, een acrobatisch en zeer ontroerend verhaal. Het is een liefdesgeschiedenis tussen een arme clown, die niet bij het circus werkt en de sterzangeres van het circus die ook de dochter van de eigenaar is. De vader is niet erg gelukkig met die relatie en drijft de clown tot waanzin. Deze vindt uiteindelijk troost bij een kleine zwerfjongen, die hem mateloos bewondert.

zondag 31/12, Ned1, 21.07u

Het beste van Jacques Vermeire

Compilatie van de beste momenten uit de Jacques Vermeire-shows. Zonder commentaar.

zondag 31/12, VTM, 21.15u

Het Swingpaleis

Na een smakelijk eindejaarsdiner of tussen twee gangen door mogen ook in de huiskamer alle stoelen en tafels aan de kant voor een extra lange en superdeluxe sylvester-editie van het Swingpaleis.

King of Swing

Felice geeft er samen met zijn bende zingende en swingende kornuiten een lap op die nog tot ver in het volgende millennium zal nazinderen. In het damespanel zitten Zohra, Dagmar Liekens, Leen Demaré, Geena Lisa en Ann Ceurvels. De heren met Sylvesterdienst zijn: Peter Van Asbroeck, Raf Van Brussel, Gène, Marcel Vanthilt en Dominiek Roosen. Er zijn ook twee verrassingsnummers en een aantal muzikale gasten, zoals Katrina and the Waves en Jan Leyers.

zondag 31/12, TV1, 22.35u

Lotti: Out of Africa

Helmut Lotti zingt Afrikaanse meezingers. Succes altijd verzekerd om een nieuw jaar mee in te gaan.

zondag 31/12, VTM, 22.50u

Nefast voor de feestvreugde

Wat is er mooier dan op oudejaarsavond voor de buis hangen, in de zalige wetenschap dat je toch maar fijn bent ontsnapt aan de gruwel van het

verplichte feestvieren

? Niks toch? En als je dan mag toekijken hoe anderen wanhopig proberen hun oudejaarsavond in goede banen te leiden, dan wordt niet feesten helemaal een feest. En laat het nu precies dát zijn waar Canvas voor zorgt op oudejaarsavond:

Nefast voor de Feestvreugde

, een portie fictie die zo levensecht is dat de champagne spontaan tot zelfontkurking zal overgaan. Al is enige assistentie van Warre Borgmans, Els Dottermans, Tine Embrechts, Wim Opbrouck, Bart Peeters, Karlijn Silleghem en Adriaan Vandenhoof altijd meegenomen. Het scenario is van Hugo Matthysen en Stijn Coninx regisseert.

zondag 31/12, Canvas, 23u

Nu in het nieuws