Van Damme viert Kerst in Knokke

Onze Belgische Hollywoodster Jean-Claude Van Damme - in oktober veertig geworden - sprong tijdens de kerstperiode even binnen bij zijn 93-jarige grootmoeder in Knokke. Stoere bolster, blanke pit, die Jean-Claude.
BR>
Van Damme heeft net de opnames van 'The Replicant' en 'The Order' achter de rug. Opnames die hem in Canada, Israël en Bulgarije brachten. Beide films - in typische Van Damme-stijl – worden volgend jaar in onze zalen verwacht.
In 'The Order' speelt hij een Joodse rabbi die op zoek is naar een soort heilige graal. Ook Charlton Heston speelt er een rol in. 'The Replicant' is dan weer een politiefilm in sciencefiction-stijl. De Brusselaar speelt er een dubbelrol in. «Ik heb dus een dubbel salaris gekregen,» zegt Van Damme lachend. «Beide films moeten in elk geval een succes worden. Voor 'The Replicant' alleen al is een promotiebudget van 600 miljoen frank voorzien. Ik krijg veel scenario’s aangeboden, maar voor het geld moet ik het niet meer doen. Ik ben dus kieskeuriger geworden en wil ook andere, betere films met meer inhoud draaien.»
«Ik weet dat ik niet de beste acteur ter wereld ben en dat mijn lichaam mijn enige echte talent is, toch heb ik behoefte aan meer. Ik heb nood aan een ander genre van films dan datgene waarin ik een ster werd.» Het publiek vindt dat blijkbaar ook. Muscles from Brussels heeft nu al meer dan twintig actiefilms ingeblikt en in ’99 brachten 'The Universal Soldier: the Return' en 'Knock Off' slechts 500 miljoen elk op, de originele 'Universal Soldier' uit 1992 was nog goed voor anderhalf miljard frank. Vanaf januari start de Brusselaar dan ook volop met de promotiecampagne rond de twee nieuwe prenten.

Medailles


Maar eerst laadde hij de batterijen op in familiekring. Dat is niet nieuw. Als er ooit een film komt rond het leven van Van Damme zou die wellicht 'Four Weddings And A Funeral' heten, maar toch is hij altijd een ware familieman geweest. Dezer dagen vertoeft hij dan ook bij zijn familie in Knokke en Brussel.
«Ik heb vier of vijf jaar van mijn leven weggegooid en dat in het verkeerde gezelschap. Nu heb ik dankzij Gladys (Portugues waarmee hij opnieuw in het huwelijksbootje zit, nvdr.) weer het nodige evenwicht gevonden, samen met de kinderen Bianca en Christopher, die onlangs op een karatetornooi in Los Angeles twee medailles won. Mijn vrouw, dochter, moeder en grootmoeder van 93 zijn de enige en meest belangrijke vrouwen in mijn leven geworden.»

Nu in het nieuws