Weg met Japan, leve China

Voor de financiële wereld in Japan kan het jaar 2000 niet vlug genoeg gedaan zijn. Het millenniumjaar was op alle gebieden een miskleum. De Japanse beurs viel opnieuw in een diep gat, met een Nikkei index die over de afgelopen 12 maanden bijna 30% van zijn waarde verloor. Dat een kerstrally de index opnieuw even boven het niveau van 14.000 punten duwde, was voor de Japanse belegger niet meer dan een doekje voor bloeden.
BR>In het afgelopen jaar bleek dat de beurs van Tokio extreem gevoelig is geworden voor wat er op de Amerikaanse elektronische schermenbeurs Nasdaq gebeurt. Een koersdaling op die Nasdaq reflecteert zich bijna automatisch in een gelijkaardige beweging op de Japanse beurs. Die correlatie heeft de beurs van Tokio dit jaar flink parten gespeeld. Ook voor de yen is 2000 een slecht jaar geweest. De Japanse munt is ten opzichte van de dollar weggegleden tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 16 maanden en de bodem lijkt nog niet in zicht te zijn.
Economisch gezien gaat het het land van de rijzende zon evenmin voor de wind. Dinsdag werd bekend dat de kleinverhandelsverkopen in november met 0,7% zijn gedaald. Daarentegen steeg de werkloosheid van 4,7 tot 4,8%, waardoor het consumentenvertrouwen een nieuwe knauw dreigt te krijgen.
Japan dreigt opnieuw weg te glijden in een deflatie-scenario. Deflatie is het omgekeerde van inflatie en het woord wordt gebruikt om een toestand in de economie aan te geven die gekenmerkt wordt door dalende prijzen en oplopende werkloosheid. Om de deflatie buiten de deur te houden, zal de Japanse centrale bank mogelijk weer de rente naar het nulniveau laten dalen. Kortom, de Japanse economie bevindt zich in een weinig benijdenswaardig situatie.
De miserie in Japan staat in schril contrast met de euforie in China. Als één van de weinige Aziatische beurzen slaagde die van Shanghai er in om een positieve return te laten optekenen. Over de afgelopen 12 maanden stegen de koersen in Shanghai met gemiddeld 125%. Ondanks deze forse stijging blijven de analisten positief voor de Chinese beurs. De economie in China heeft zich hersteld van een zwakke periode die volle zeven jaren heeft geduurd. Voor 2001 is een groei van het bruto binnenlands product met meer dan 8% mogelijk, zeker wanneer China lid mag worden van de World Trade Organisation, de wereldhandelsorganisatie.

Nu in het nieuws