De ene wet is de andere niet

Tijdens het VTM-programma

Recht Van Antwoord

zorgt professor Boudewijn Bouckaert voor een interessant tussendoortje. Een mens schrikt zich namelijk een aap wanneer hij verneemt welke absurde wetten er ooit werden neergeschreven.

Dominique Piedfort

BR>Professor Boudewijn Bouckaert is een begrip aan de faculteit rechten van de Rijksuniversiteit Gent. Hij doceert er onder meer algemene rechtsleer. Eén van zijn ex-studenten is Sabine Devos. Zij is gehuwd met Koen Schepens, die dan weer in de redactie zit van

Recht Van Antwoord

. Televisie, het blijft een kleine wereld, maar wel met heel wat impact.

"In Gent kennen de studenten mij en regelmatig geef ik lezingen, toch word ik nu ook op straat door verschillende mensen aangesproken. Ze willen altijd een woordje uitleg over die wetten", vertelt de prof.

Meteen geeft hij een treffend voorbeeld. "Weet je dat het nog steeds verboden is om een fototoestel boven te halen in een vliegtuig? Dat weet bijna geen enkele toerist. Kijk, die wet dateert uit de jaren dertig. Er was de oorlogsdreiging, vrees voor spionage, daarom die wet die jammer genoeg nog steeds niet is aangepast."

Professor Bouckaert hoeft niet lang te zoeken naar een verklaring. "Wetten zijn meestal afgestemd op typische, tijdelijke omstandigheden. Die tijden zijn vaak veranderd, maar juristen blijven zich graag aan bepaalde teksten vastpinnen. Bij gebrek aan een intellectuele bagage is het zo gemakkelijk om zich te verdedigen. Ik pleit er al lang voor om die wetten gewoon aan de omstandigheden aan te passen. Helaas is er nog altijd geen grote kuis gemaakt, integendeel. Politici scoren graag en nieuwe wetten maken hoort daarbij. De wetboeken worden eerder nog dikker."

Die reinigingsoperatie is natuurlijk niet simpel. Want een en ander moet je zeker nuanceren. "Pas op, een oude wet is zeker geen slechte wet", meldt de prof. De wet die de vrijheid van overeenkomsten of de contractuele vrijheid bepaalt, is 200 jaar oud. Ik denk niet dat we die moeten afschaffen (lacht). Er is misschien wel een remedie..."

Ik herinner me de periode dat abortus werd gedepenaliseerd. Maar voor die wet er echt door kwam, ontstond er een grijze zone. Toen ging het parket plots vervolgen om een wetswijziging te provoceren. Het is geen goed voorbeeld, want hier gaat het zeker niet om een dwaze wet. Maar zo krijg je die dwaze wetten er misschien wel uit. Door de mensen plots te gaan vervolgen. Hoewel, dan ga je wel de hele bevolking gijzelen."

Recht Van Antwoord, VTM, 22.05u.