Ketchup voorkomt mondkanker

De rode kleurstof lycopeen in tomaten is zeer gezond. Aan de lijst van positieve effecten kan de heilzame werking tegen mondkanker worden toegevoegd. Dat blijkt uit studie aan de universiteit van Jeruzalem. Biochemicus Betty Schwartz onderzocht de antikanker activiteit van een aantal natuurlijke bestanddelen in voedsel. Onder meer carotenoiden, dat zijn stoffen die het lichaam omzet in vitamine A, zoals caroteen in wortelen.

GPD

BR>De onderzoekster wilde zien wat er gebeurde als deze stoffen werden gevoegd bij humane mondkanker cellen. Als controle koos Schwartz voor lycopeen, weliswaar een carotenoid maar die wordt niet omgezet in vitamine A. Tot haar verrassing doodde lycopeen alle tumorcellen.

"Dit bewijst nogmaals dat lycopeen het risico op verschillende soorten kanker verkleint, zoals aan borst, prostaat en pancreas.", zegt Peter Bramley van de Londense universiteit en bezig tomaten te ontwikkelen die meer lycopeen bevatten.

Schwartz zegt dat mondcellen normaal met elkaar verbonden zijn door kleine tunnels die onderlinge communicatie mogelijk maken. Gezonde cellen merken direct zieke buren op, die ze vervolgens aanzetten tot zelfvernietiging. Cellen in orale tumoren missen die verbindende tunnels en daarmee het beschermende mechanisme. Hierdoor kunnen tumorcellen zich ongestoord vermenigvuldigen. "Lycopeen is echter in staat om deze tunnels te herstellen", zegt Schwartz. "Hoe dat gebeurt is nog onbekend. We moeten het biochemisch herstelmechanisme van lycopeen ontrafelen. Niet alleen om kanker te helpen voorkomen, maar ook omdat het een rol speelt bij beperking van hart- en vaatziekten en zenuwaandoeningen".