Oude Egyptenaren kenden amputaties en protheses

De oude Egyptenaren waren de eersten die amputaties uitvoerden en protheses gebruikten. Dit stellen Duitse onderzoekers die erin zijn geslaagd de medische geschiedenis te reconstrueren van een ongeveer 3000 jaar geleden overleden vrouw van middelbare leeftijd.

AFP

BR>De gemummificeerde resten van de onbekende vrouw werden door Duitse en Egyptische archeologen gevonden in het westen van Thebe, in het gebied dat nu Sheik Abd el Gurna heet.

De archeologen ontdekten dat de grote teen van de rechtervoet ooit moet zijn geamputeerd, waarbij het stompje opnieuw met huid was bedekt. De teen werd vervangen door een prothese van hout, gemaakt uit drie scharnierende segmenten. De kunstteen was bruin geverfd en werd op zijn plaats gehouden door een stuk doek dat om de voet was gebonden.

"Hiermee was het mogelijk de prothese in de goede positie te houden en de patiënt de mogelijkheid te bieden zich relatief vrij te bewegen", aldus de onderzoekers van de universiteit van München tegen het Britse medische blad 'The Lancet'. Verder onderzoek van de mummie wees uit dat de vrouw aan aderverkalking leed.

De ontdekking is het eerste bewijs dat de oude Egyptenaren de kunst van protheses onder de knie hadden, aldus de leider van het onderzoek Nerlich. Eerder was wel aangetoond dat zij kunstledematen gebruikten, maar alleen bij overledenen. Daarmee moest de integriteit van het lichaam worden hersteld, voordat de dode het hiernamaals kon betreden.