CS2 vraagt gerechtelijk akkoord aan

Custom Silicon Configuration Services, afgekort CS2, heeft vrijdag bij de rechtbank van koophandel in Brussel het gerechtelijk akkoord aangevraagd. Een antwoord op die aanvraag wordt in de komende weken verwacht. Chief Executive Officer Steve Lerner verlaat het bedrijf en wordt ad interim opgevolgd door Yves De Poorter. Volgens CS2 biedt het aanvragen van het concordaat de beste kansen om te bewijzen dat het bedrijf op korte termijn met positieve cijfers kan uitpakken.

BR>

CS2 worstelt al wekenlang met financiële problemen. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in geavanceerde test- en verpakkingsdiensten voor halfgeleiders, kondigde eerder aan dat de cashflow (nettowints plus afschrijvingen) over het derde kwartaal op 4,6 miljoen euro (186 miljoen frank) negatief zou uitkomen. In afwachting van een grondige herschikking van de schulden werd met de banken onderhandeld over een overbruggingskrediet van bijna 500 miljoen frank.

Onder het concordaat wordt het bedrijf beschermd tegen de schuldeisers en krijgt het management de kans om orde op zaken te stellen. Aan de Brusselse rechtbank van koophandel werd een vertrouwelijk businessplan voorgelegd. Volgens dat businessplan kan CS2 voldoen aan de aangegane verplichtingen. Een woordvoerder van het CS2 stelde dat het aanvragen van een gerechtelijk akkoord de beste oplossing biedt om te bewijzen dat het bedrijf op korte termijn een positieve cash flow kan tonen.

Koers opgeschort

Vrijdag werd de handel in de aandelen van CS2 stopgezet en het is nog niet helemaal duidelijk wanneer die weer zal worden hervat. De aandelen van CS2 werden in maart aan een koers van 14 euro op de Easdaq geïntroduceerd. De koers van het aandeel steeg aanvankelijk snel door, maar was de jongste maanden als gevolg van de financiële problemen in een neerwaartse trend beland. Voor de opschorting van het aandeel noteerde CS2 op de Easdaq aan een koers van 1,92 euro.

Volgens de analisten is het nog te vroeg om CS2 al af te schrijven. Veel hangt af van hoe de herstructurering binnen het bedrijf zal verlopen. De vervanging van topman Steve Lerner door Yves De Poortere als CEO ad interim kan een schok-effect teweegbrengen. In verband met de onwil van de banken om met geld over de brug te komen, wordt door sommige analisten ook verwezen naar de affaire Lernout & Hauspie. De banksector is voorzichtiger geworden met het verstrekken van kredieten aan bedrijven, nu verschillende banken de leningen verstrekt aan het Ieperse spraaktechnologiebedrijf dreigen kwijt te spelen.