Microsoft doet weer miljardenovername

Softwaregigant Microsoft heeft voor 1,1 miljard dollar (ongeveer 48 miljard frank) in aandelen Great Plains uit Minnesota overgenomen. De nieuwe aanwinst maakt software voor het midden- en kleinbedrijf. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten. Dat kan nog problemen opleveren, omdat Microsoft eerder dit jaar is veroordeeld voor misbruik van zijn dominante positie op de softwaremarkt. Daardoor dreigt opsplitsing van het concern.

ANP

BR>Microsoft was de afgelopen jaren al voorzichtig met uitbreiding van zijn software-activiteiten. In 1995 kreeg de fabrikant uit Seattle nog het lid op de neus van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, toen het Intuit wilde kopen. Microsoft deed daarna alleen nog kleine overnames en zocht vooral uitbreiding in andere sectoren, zoals internet (overname van hotmail), kabel en computerspelletjes.

Microsoft betaalt de aandeelhouders van Great Plains een fikse bonus. Woensdag was het bedrijf nog 712 miljoen dollar waard op de beursvloer. De koers steeg donderdag met ruim 30 procent door het bod van Microsoft.