EU hekelt Zwitserse laksheid tegen sigarettensmokkel

De Europese begrotingscommissaris Michaele Schreyer vindt dat Zwitserland harder moet optreden tegen sigarettensmokkel. Het land zou extra maatregelen moeten nemen, wil het ooit kunnen toedreden tot het Europese handelsblok.

AP

BR>De handel in sigaretten op de zwarte markt is in Zwitserland niet illegaal, in de Europese Unie wel. Zwitserland ligt geografisch midden in Europa, maar is geen lid van de EU. Daardoor is het voor smokkelaars een aantrekkelijk en belangrijk doorgeefluik. Door sigarettensmokkel loopt de EU jaarlijks miljarden euro's mis.

In de Zwitserse krant SonntagsBlick zegt de EU-commissaris dat ze niet de indruk heeft dat het de Zwitsers aan goede wil ontbreekt. Wel wijst ze erop dat tussen de EU en Bern afspraken bestaan die de smokkel van sigaretten aan banden moeten leggen. De Zwitsers passen die afspraken echter onvoldoende toe en om die reden is sprake van "systematische tekortkomingen".

In de krant dringt Schreyer daarom aan op een nieuw akkoord om fraude en andere misdrijven tegen te gaan. Het van oudsher neutrale Zwitserland trekt de laatste tijd meer naar de EU toe. Jarenlang hield het land de boot af uit angst om bevoegdheden over te dragen aan Brussel.

Vorige maand begon de Europese Commissie juridische procedures tegen de Amerikaanse tabaksconcerns Philip Morris en RJ Reynolds. Volgens de commissie hebben beide concerns actief meegewerkt aan sigarettensmokkel naar de EU. De Unie en haar lidstaten hebben daardoor een onbekend bedrag aan accijnzen misgelopen.

Nu in het nieuws