Kredietwaardigheid Sotheby naar dieptepunt

Moody's Investors Service, een van de toonaangevende internationale kredietbeoordelingsbureaus, schat de financiële situatie bij Sotheby's zeer ernstig in. De kredietwaardigheid van het beroemde Britse veilinghuis is teruggebracht tot de zogenoemde junk-status. Dat houdt in dat Sotheby's kredietwaardigheid bitter weinig meer voorstelt. Moody's heeft zijn beoordeling fors neerwaarts bijgesteld onder meer omdat Sotheby's steeds vaker afhankelijk is van bankleningen waarop zekerheden zijn geëist. Ook zouden enkele burgelijke procedures tegen Sotheby's niet zonder gevolgen blijven.

ANP

BR>Door de aanpassing door Moody's kunnen de kosten voor Sotheby's om geld te lenen oplopen. Ook kunnen investeerders die geen beleggingen in bedrijven met junk-status mogen aanhouden, hierdoor gedwongen worden hun aandelen in Sotheby's te verkopen.

Het 256-jaar oude veilinghuis maakte vorige maand een derdekwartaalverlies bekend dat groter was dan in de vergelijkbare driemaandsperiode vorig jaar. Inclusief buitengewone lasten kwam het verlies voor Sotheby's Holdings uit op 45 dollarcent per aandeel tegen 41 dollarcent.

Tijdens de publicatie van de derdekwartaalcijfers maakte Sotheby's bekend maatregelen te treffen om de gang van zaken te verbeteren. Daarbij zou ook het personeelsbestand moeten worden ingekrompen. Wat die plannen precies inhouden, zou het veilinghuis begin volgend jaar ontvouwen.

Nu in het nieuws