Pikachu passé?

De Nederlandse jeugd heeft geen belangstelling meer voor het ooit zo populaire ruilkaartspel Pokémon. Tenminste als je de verkoopcijfers van de kaarten en het speelgoed mag geloven. De verkoop is zowel rond sinterklaas als in deze kerstperiode sterk achtergebleven. Als gevolg daarvan zitten winkels met grote voorraden vrijwel onverkoopbare sets kaarten en Pokémonspeelgoed. In België loopt het nog niet zo'n vaart, al lijkt het einde van de rage in zicht.

BR>Voor een starterspakket Pokémon moest een week geleden in Nederland nog 29,95 gulden (540 frank) worden betaald. Nu bieden spellenwinkels de dozen voor 9,95 gulden (180 frank) aan. De losse pakjes kaarten zijn al voor één gulden (18 frank) te koop, terwijl de oorspronkelijke verkoopprijs acht maal hoger ligt. Ook knuffels en attributen met de afbeelding van Pikachu en co gaan in de uitverkoop.

Het einde van de rage wordt toegeschreven aan het geringe aantal kinderen dat Pokémon daadwerkelijk als spel gebruikte. Alleen actieve spelers blijven de kaarten aanschaffen. Maar in de zomer kwam de ruilhandel als gevolg van de schoolvakanties vrijwel stil te liggen en ging de importeur van de ruilkaarten Wizards Of The Coast competities organiseren om het commerciële vuur rond Pokémon brandend te houden.

Vorige week maakte de Amerikaanse speelgoedgigant Hasbro - dat de rechten op Pokémon bezit - bekend met overcapaciteit te kampen. Gelijktijdig werd het ontslag van enkele honderden werknemers aangekondigd. Het bedrijf spreekt tegen dat het ontslag een direct gevolg is van de zwaar tegenvallende verkoopcijfers.

Inmiddels heeft de jeugd het oog laten vallen op een nieuwe reeks verzamelkaarten: 'Dragonball Z', eveneens gebaseerd op een tekenfilmserie. Voor Hasbro betekent dit geen compensatie van het Pokémon-verlies want de kaartjes komen van een concurrerend bedrijf.

«Ik verkoop alles aan halve prijs»

Hasselaar Eddy Vandevelde heeft een fijngevoelige neus voor rages en opende eerder dit jaar een speciale Pokémonwinkel in Hasselt. De Pokémonspullen verkopen nog steeds als een trein in zijn shop. «Maar ik bied wel alle producten aan de helft van de prijs aan. Dat is nodig om ze blijven te verkopen. Eigenlijk ook niet meer dan normaal: in het begin van een rage zijn de prijzen altijd ontzettend hoog, idem dito voor Pokémon. De prijs die de Pokémonspullen nu hebben, zijn veel normaler. Toch is de rage bij de

wildverzamelaars

grotendeels voorbij. Pokémon zal vooral nog gekocht gaan worden door die-hardverzamelaars van kaarten en figuurtjes. Wie eens fanatiek begonnen is aan zijn verzameling figuurtjes, zal ze uiteindelijk alle 250 willen hebben.»

Eddy weet ook waar we ons volgend jaar aan mogen verwachten. «Digimon verkoopt nu ongeveer een vierde zo sterk als Pokémon. Dat lijkt een pak minder, maar is toch nog zeer goed. Elke dag gaan alle Digimon T-shirts en kaarten probleemloos de deur uit. Ik verwacht ook wel wat van Dragonball, vorig jaar nog een hype in Wallonië en nu aan het opkomen in Nederland. Ook de Power Puff Girls maken kans: een soort Pokémon voor meisjes. Typische mangatekenfilms die volgend jaar door VT4 zullen uitgezonden worden.»

Nu in het nieuws