Depressie? Zwaarweer.nl helpt

Wat is het verschil tussen een dipje en een depressie? De internetsite www.zwaarweer.nl heeft antwoord. Als je je twee weken lang alleen maar somber voelt, zonder dat je je daar overheen kunt zetten en je hebt nergens meer plezier in, dan is er misschien wel sprake van een depressie.

GPD

BR> De Zwaarweer-site op het internet voor gedeprimeerde of depressieve jongeren voorziet in een duidelijke behoefte. De site, die sinds half oktober bestaat, is in de eerste maand door bijna twaalfduizend jongeren bezocht, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Korrelatie.

Door middel van een zelftest kunnen de jongeren uitzoeken waar ze precies last van hebben. Daarvoor moeten ze ondermeer de stelling: 'Ik zie het allemaal wel zitten. Ik denk wel dat het gaat lukken met een opleiding en een leuke baan' beantwoorden met 'eens' of 'oneens'. 'Eens' levert een vrolijk geluidje en een zonnetje op. 'Oneens' een bliksemgeluid en een donker wolkje.

Als de antwoorden op een tiental vragen een aantal wolkjes tot resultaat hebben, luidt de uitkomst: 'Zwaar bewolkt. Misschien heb je een dip, maar misschien is er ook meer aan de hand. Blijf er niet alleen mee zitten, praat met een vriend(in), ouders of iemand op school'.

Volgens Korrelatie-medewerkster J. Janssens is al heel snel een levendige uitwisseling van berichten op gang gekomen op het forum dat bij de site hoort. Hier kunnen somber gestemde jongeren met elkaar van gedachten wisselen. Iedereen kan hun mailberichten lezen "Na een week of drie waren er al zevenhonderd berichten geplaatst. Het is hartverwarmend om te zien hoe ze met elkaar omgaan."

Adore heeft problemen met meisjes. Twee keer al is hij 'enorm depressief' geraakt doordat het met meisjes die hij leuk vond niets werd. Nu is er een meisje dat hem wel leuk vindt maar zij heeft al een vriend.

Sylvester kan zich geen enkel blij moment herinneren. Hij voelt zich zijn hele leven al alleen. "Ik voel niets meer. Als ik niet doodga aan mijn drugsgebruik, krijg ik wel kanker van de shag die ik rook." Dmitri reageert hierop door te zeggen dat de site bewijst dat er mensen zijn die om Sylvester geven. Maar met Sylvester gaat het toch niet beter: "Zoals het nu met me gaat, als ik nu stop met drugs, zal ik zeker zelfmoord plegen", zegt hij in een tweede bericht.

Geen goed idee, laat Mye weten die twee mislukte zelfmoordpogingen achter de rug heeft. "De kans dat ik er nu niet meer zou zijn, doet me verdriet. Leef alsjeblieft, niet voor anderen maar voor jezelf. Er is altijd een uitweg."

Ouders

Zwaarweer is er ook voor ouders en leerkrachten die met depressieve jongeren te maken hebben. Zij hebben hun eigen hoekje waar ze praten over hoe ze met hun kinderen of leerlingen moeten omgaan.

De bezoeker wordt over de site rondgeleid door het vrolijke stripmeisje Sterre. Sterre geniet van het leven: ze ligt in een hip badpakje in de zon, en ze speelt een balletje tennis. Volgens Dorke Huybregts van Korrelatie is bewust gekozen voor een levenslustige presentatie: "Om te laten zien dat het leven er na een depressie weer vrolijk uit kan zien."

Naast de zelftest en het forum zijn er ook 'de meest gestelde vragen' met antwoorden. 'Is depressie geen aanstellerij? 'Nee, want 1 op de 20 jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud heeft er last van en het is een ziekte.'

De vraag 'Is mijn vriendin misschien depressief?' wordt beantwoord met een waslijst van klachten waarvan de gemiddelde niet-depressieve puber er best een aantal zal herkennen zoals: je bent onzeker over seksualiteit en relaties, je bent negatief over jezelf en je lichaam, je bent prikkelbaar en humeurig, je voelt je er niet bij horen. Huybregts: "Zeker in de pubertijd is het moeilijk een depressie te herkennen omdat dit een levensfase is die wordt gekenmerkt door onzekerheid en wisselende stemmingen. Jongeren die niet depressief zijn, zullen niet op een idee worden gebracht doordat ze iets herkennen. Juist mensen die zich al lange tijd heel rot voelen, willen we bereiken."

De oplossing voor depressiviteit wordt tamelijk eenvoudig voorgesteld: gesprekken met de psycholoog of de psychotherapeut helpen vaak. Huybregts: "Bij niet behandelde depressies is de kans op herhaling groot. Je moet er vroeg bij zijn. Jongeren hebben daarom een grote kans op genezing."