Zapstation kan alles aan

Alles wat we tot dusverre op multimediagebied kenden valt in het niet bij de komst van de ZapStation, volgend voorjaar. Het apparaat kan zo ongeveer alles afspelen wat we op multimediagebied kennen: van cd tot MP3 en van video tot internetradio. En nog veel meer. De ZapStation is er gekomen door een samenwerkingsverband tussen audiofabrikant Harman Kardon en multimediabedrijf ZapMedia uit Atlanta.

Gert Meijer

BR>ZapStation, onthoud de naam. Of 'ie volgend voorjaar al op de Nederlandse markt komt is nog maar zeer de vraag, maar dat het apparaat een kleine revolutie gaat veroorzaken, lijkt welhaast zeker. De Harman Kardon DMC 100 (Digital Media Center, de officiële productnaam) lijkt in ieder geval een grote rivaal te worden van de PlayStation2, die zoals bekend volgend jaar ook met extra features wordt uitgerust.

En ook al kan de ZapStation natuurlijk geen PS2-games afspelen, hij is per slot van rekening niet bedoeld als spelletjesmachine, hij kan wel heel erg veel. De lijst van features is bijna oneindig: MP3- en Windows Media File-speler, MP3-jukebox, cd-speler, dvd-speler, video-jukebox, internetradio, webbrowser (je kunt er het hele internet mee afstruinen) en e-mail, het kan allemaal. De machine is voorzien van een Intel Celeron 566 MHz-processor.

Internet

Dat lijkt wat weinig, maar bedacht moet worden dat je deze machine maar voor een, hooguit twee taken tegelijk gebruikt. Verder is het ding voorzien van een 30 GB grote harde schijf, waarop in totaal tienduizend MP3-files (zegt de fabrikant, ik houd het op wat minder omdat de meeste nummers al gauw langer dan drie minuten zijn) of twintig uur video kan worden bewaard. De ZapStation is verder voorzien van usb-poorten en een keyboard-interface voor een draadloos toetsenbord. Dat toetsenbord of de afstandbediening moet een gemakkelijke navigatie mogelijk maken, waarbij de portal van ZapMedia dienst kan doen als internetstartpagina voor het ophalen van multimedia.

De verbinding met internet kan weliswaar via een inbelmodem tot stand komen, maar dat lijkt me niet voldoende. Kabel of ADSL garanderen denkelijk als enige verbinding de snelheid die nodig is om ten volle te kunnen profiteren van alle features van de multimediamachine. Wie op dit moment over ISDN of, nog erger, een 56K-modem beschikt heeft vermoedelijk te weinig aan de ZapStation. Dat is een van de belangrijkste nadelen: het apparaat is vooral geschikt voor mensen die al de beschikking hebben over een razendsnelle internetverbinding. Maar ach, hebben we dat over een jaar of twee niet allemaal? Harman Kardon heeft, ook in Nederland, een goede naam op het gebied van audio, maar daarmee ben je er natuurlijk niet. Belangrijk is immers vooral ook de kwaliteit van je eigen audio-installatie en televisietoestel, waarop het apparaat immers dient te worden aangesloten.

Aan dit alles hangt een aardig prijskaartje van 899 dollar. Dat is ongeveer 42.000 frank. Maar tegen de tijd dat iedereen voorzien is van een snelle internetverbinding is de prijs van deze Harman Kardon vast al tot een aanvaardbaar niveau gezakt. Op de site van ZapStation kan het toestel inmiddels worden gereserveerd, maar die optie geldt vooralsnog alleen voor inwoners van de Verenigde Staten. Meer details over de Harman Kardon DMC 100 worden bekendgemaakt op 6 januari tijdens de International Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

www.zapstation.com

Nu in het nieuws