Vlamingen kopen royaal geschenken

Hifi-installaties, koelkasten, broodroosters en vooral gsm's en computerapparatuur en -spelletjes. Het kan dezer dagen niet op. Meer dan de voorbije jaren blijkt de Vlaamse consument in deze eindejaarsperiode geld genoeg te hebben én het ook genereus uit te geven. Alleen de kledingsector vindt het maar niets dat de winter pas nu - net voor de koopjesperiode - zijn intrede doet.

Paul Verbraeken

BR>"Hoewel we pas eind januari concrete cijfers kunnen voorleggen, is nu toch al duidelijk dat de algemene tendens positief is", meent Ronny Lannoo, woordvoerder van de unie van zelfstandige ondernemers Unizo (het vroegere NCMV). "De mensen kopen meer, duurder en duurzamer. Het vertrouwen van de consument dat midden dit jaar sterk begon te verbeteren, zet zich nu krachtig door."

Vooral in de elektrobranche, in de breedste zin van het woord, manifesteert zich dit vertrouwen. Bij bruingoed springt vooral hifi-apparatuur er uit. In alles wat witgoed is (bv. koelkasten en broodroosters) gaat de vraag vooral naar duurderde designproducten in modekleuren.

"Van een absolute boom kan je spreken in de brede telecomsector: gsm's, pc's, supersnelle internetaansluitingen en zeker computerspelletjes doen het zéér goed. Een andere tendens is toch ook dat flink wat geld wordt gegeven aan mooie boeken. Kortom, de mensen geven meer uit en gunnen zich meer."

Winter

"Daar hoort dan wel één kanttekening bij. Door de tot dusver zeer zachte winter kwam de verkoop van winterkleding slecht op gang. Pas nu lijkt het wat kouder te worden maar intussen staan we voor de

solden

, die op 3 januari beginnen. De mensen wachten op die koopjesperiode. Voor de textiel zijn de resultaten dus tegenvallend", meent Ronny Lannoo.

Horeca

De horeca ziet de komende periode optimistisch tegemoet. In vergelijking met vorig jaar zit het aantal hotel- en restaurantreserveringen duidelijk in de lift, meent Luc De Bauw, secretaris-generaal van de Horeca. "Op basis van de reserveringen ziet het ernaar uit dat heel wat meer mensen de eindejaarsfeesten buitenshuis gaan doorbrengen."

De slapte van vorig jaar schrijft hij in hoofdzaak toe aan de angst voor de millenniumbug toen. Ook voor de Kust is er verhoogde belangstelling.

Nu in het nieuws