Deceuninck heeft moeilijkste achter de rug

Wie pvc-ramen of deuren plaatst, heeft veel kans dat die gemaakt werden in de ateliers van Deceuninck. De West-Vlaamse fabrikant - die ook actief is in Oost-Europa en de VS - is namelijk toonaangevend in deze sector. Toch is het aandeel van de groep aan een slechte prestatie bezig. Tijd voor herstel, meent KBC Securities. Binnen twaalf maanden stelt de beursvennootschap een doel van 20 euro voorop.

BR>De West-Vlaamse pvc-verwerker Deceuninck heeft moeilijke maanden achter de rug. De stijging van de olieprijzen zorgde ervoor dat de prijzen van het pvc, het basismateriaal voor het bedrijf, eveneens sterk de hoogte ingingen. Slechts een deel van de toename van de kosten kon worden doorgerekend aan de klanten.

Verder zorgde de overname van de Turkse maatschappij Ege Profil voor hogere financiële kosten. Wat er meteen toe leidt, dat we voor 2000 een terugval verwachten in de winst van het bedrijf.

Toch ziet de markt voor pvc-raamprofielen er goed uit. Vooral in Oost- en Zuid-Europa zijn de verwachtingen groot. De vraag naar ramen groeit er jaarlijks met 9% tegenover 4% in West-Europa en 3,5% in de VS. Bovendien heeft pvc er nog een behoorlijke achterstand op te halen tegenover hout en aluminium. Ten eerste omdat het kunststof goedkoper is. En ten tweede omdat het langer meegaat.

En dat opent perspectieven. Deceuninck, dat een topdrie ambieert in elke markt waarin het actief is, heeft al bewezen dat het zijn verkoopcijfer dubbel zo snel kan laten groeien als de concurrentie. Daarom verwachten we dat het bedrijf zijn omzet tussen 2001 en 2004 met gemiddeld 12% per jaar kan doen toenemen.

Ook verwachten we dat de commerciële marges opnieuw kunnen toenemen. De prijs van pvc is door de ingezette daling van de olieprijzen opnieuw aan het zakken. Verder worden er besparingen verwacht door het integreren van de overgenomen ondernemingen.

Bovendien wordt Deceuninck minder afhankelijk van de prijsevolutie van het pvc. In de VS bevat de helft van de contracten met grote klanten al een clausule waarbij de verkoopprijs van pvc-profielen gekoppeld is aan de evolutie van de pvc-prijs, in Europa gaat het om 20%. Dit betekent dat het bedrijf zijn risico kan doorschuiven.

De onderneming ontwikkelt ook steeds meer andere activiteiten. Zo heeft het na de overname van Uniplast in 1999 ook een stevige voet aan de grond in de productie van flexibele buizen voor elektrische bekabeling.

Sinds de aankondiging van lagere halfjaarresultaten viel de koers van het aandeel evenwel zowat 40% terug tot zowat 13 euro. Hij belandde daardoor op het niveau van 1996. Maar nu is het tijd voor een herstel.

Koersdoel

We waarderen Deceuninck op 26 euro per aandeel. Maar we moeten er wel rekening mee houden dat er relatief weinig aandelen worden verhandeld. Dat maakt dat het effect minder aantrekkelijk is voor grote beleggers. Verder bezitten de familiale aandeelhouders via twee investeringsvennootschappen 40% van de onderneming en is er 60% vrij verspreid op de beurs zodat er niet onmiddellijk op een overname moet worden gerekend. Dat maakt dat we toch een marge inbouwen en ons koersdoel voor de komende twaalf maanden slechts op 20 euro per aandeel plaatsen.

KBC Securities