Olieproducten weer goedkoper

De internationale olieprijzen zijn onder de 22 dollar gezakt. Daarmee zitten ze op het laagste niveau sinds verscheidene maanden. Als gevolg van de prijsdalingen worden vandaag ook in België een aantal olieproducten goedkoper.

Marc Balduyck

BR> Superbenzine kost vanaf vandaag 41,50 frank (-90 centiemen) per liter. Normale kost nu 39,80 frank (-80 centiemen) en diesel 32,10 frank (-60 centiemen). Ook huisbrandolie wordt weer ietsje goedkoper. Wie meer dan 2.000 liter bestelt betaalt 13,98 frank (-87 centiemen).

Het gaat hier steeds om zogenaamde 'maximumprijzen' zoals die vastgelegd zijn in het programmacontract van de overheid met de Belgische petroleumsector. Nogal wat petroleumbedrijven geven kortingen op die officiële maximumprijzen.

Omdat de internationale noteringen verder blijven dalen zou het kunnen dat er in de komende dagen nog meer prijsverminderingen komen. Tenminste indien de hard opzettende winter geen roet in het eten komt gooien. Wanneer het vriest nemen de bestellingen doorgaans snel toe en komt er druk op de prijzen.

Ook de OPEC-landen zelf volgen de ontwikkelingen op de voet. Ze hebben altijd gesteld dat ze de internationale prijzen binnen een grens van 22 tot 28 dollar willen houden. De olielanden hebben zich het recht voorbehouden om de productie te verhogen indien de prijzen zouden zakken onder de 22 dollar. Ze gaan daarbij uit van gemiddelden van 20 opeenvolgende werkdagen. Indien de olieprijzen dus 20 dagen naeen onder de 22 dollar zakken grijpen ze in.