Gerecht trekt zaak L&H naar zich toe

De rechtbank van Ieper heeft een onderzoeksrechter op de zaak Lernout & Hauspie (L&H) gezet. De rechter wil laten nagaan of het spraaktechnologiebedrijf effectief de wet op de jaarrekeningen heeft overtreden. In de afgelopen dagen heeft een eigen onderzoek van het bedrijf aangeduid dat er onregelmatigheden in de balansen zitten. Merkwaardig: L&H kreeg enkele weken geleden nog een subsidie van 27 miljoen van de Vlaamse overheid.

Marc Balduyck

BR>De affaire L&H zit nu helemaal in de gerechtelijke sfeer. Privé-aandeelhouder Rudolf Marchand uit Zeebrugge heeft in Ieper een klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd tegen Pol Hauspie en Jo Lernout. Hij voelt zich als belegger bedrogen door de boekhoudkundige onregelmatigheden in de jaarrekeningen die het bedrijf eerder zelf toegegeven heeft. Marchand meent dat er sprake is van 'fraude' en wil dat laten uitzoeken door het gerecht. De interne audit van L&H heeft aangeduid dat er "tussen de 4 en de 12 miljard aan onregelmatigheden in de cijfers steken."

Voorzitter Guido Sedeyn van de rechtbank van eerste aanleg in Ieper heeft daarop Christophe Vuylsteke aangesteld als onderzoeksrechter.

Meteen heeft het parket van Ieper de eigen bevindingen uit het informatief vooronderzoek in de zaak overgemaakt aan het gerecht. Door het feit dat het gerecht een onderzoeksrechter op de zaak zet wordt het informatief vooronderzoek automatisch gestopt. Volgens procureur Jean-Marie Coppens heeft L&H al die dagen "goed meegewerkt met het gerecht en alle gevraagde documenten overgemaakt."

De aanstelling van een onderzoeksrechter is het begin van een lange procedure. De man heeft immers ruimere bevoegdheden dan het parket. Hij mag zelfs huiszoekingen laten doen.

Kortgeding

De rechtbank van koophandel van Ieper heeft van haar kant een eis in kortgeding om een expert aan te stellen afgewezen. Acht privé-aandeelhouders vroegen de rechter uit te zoeken waarom L&H niet meer genoteerd wordt op Easdaq en Nasdaq.

Subsidies

L&H kreeg op 21 september jl. nog een subsidie van 27 miljoen van de Vlaamse overheid. Minister van Economische Zaken Dirk van Mechelen wil laten uitzoeken hoeveel overheidssteun het bedrijf in de afgelopen jaren gekregen heeft. De meeste steun kwam via het Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoek (IWT). Tussen 1993 en nu zou in totaal 201 miljoen frank uitgekeerd zijn om 12 projecten te steunen.

Nu in het nieuws