Pensioenspaarfondsen kunnen beurs verstoren

Een mogelijke aanpassing van de verplichtingen van de pensioenspaarfondsen om in Belgische aandelen te beleggen, hangt als een donkere wolk boven de beurs. Als de fondsen massaal hun effecten van eigen bodem verkopen om elders in Europa te investeren, dreigen heel wat koersen zwaar onder druk te komen. Dat zegt de Fortis Bank.

Johan Van Geyte

BR>Volgens de huidige wetgeving moeten de Belgische pensioenspaarfondsen ten minste 30% van hun vermogen in Belgische aandelen investeren. En dat hebben ze in het verleden ook massaal gedaan. De Fortis Bank heeft berekend dat de fondsen momenteel voor zowat 4,5 miljard euro aan Belgische titels in portefeuille hebben.

Of die verplichting nog lang houdbaar is, is niet zeker. Ze strookt namelijk niet met de Europese filosofie, die ingaat tegen landen die hun nationale financiële markten beschermen met allerlei maatregelen.

"Het opheffen van de verplichting om minstens 30% in Belgische aandelen te behouden, kan zware gevolgen hebben voor de Belgische beurs", zegt Maxime Jadot van de Fortis Bank. "De meeste fondsen zullen dan hun Belgische aandelen verkopen en hun geld investeren bepaalde sectoren, waarvan ze aandelen kopen op andere Europese beurzen. En als je dan weet dat er momenteel per dag maar zo'n 180 miljoen euro aan effecten worden verhandeld in Brussel en daartegen het volume stelt dat de pensioenspaarfondsen in portefeuille hebben, dan weet je dat er een zware verkoopdruk op de aandelen kan komen."

De Fortis Bank ziet daarnaast nog enkele andere negatieve zaken voor de beurs. "Bedrijven die een groot deel van hun inkomsten in de VS realiseren zoals Union Minière en Delhaize kunnen nadeel ondervinden van een verzwakkende dollar", zegt Paul Lippeveldt. Hij verwacht dat tegen eind volgend jaar de dollar en de euro weer evenveel waard zullen zijn.

Maar er zijn ook positieve zaken. De Fortis Bank verwacht dat de winst van de beursgenoteerde Belgische bedrijven in 2001 met gemiddeld 19% zal stijgen. Vooral van de technologiesector wordt veel verwacht. De andere ondernemingen zouden op hun huidig hoog winstpeil stabiliseren.

Verder is de Brusselse beurs vandaag goedkoop geprijsd. De gemiddelde koers/winstverhouding bedraagt er maar 13,2 tegenover 23,1 voor Parijs en 18,7 voor Amsterdam.

Jadot en Lippeveldt zeiden dit vrijdag tijdens de voorstelling van het jaaroverzicht van de Belgische kapitaalmarkt bij Fortis Bank. Dat leerde dat er in 2000 door de kwakkelende beurs maar zeven nieuwe bedrijven een notering aanvroegen, tegenover nog 23 in 1999. Toch lag het opgehaalde kapitaal veel hoger. Dat kwam omdat alleen Interbrew al goed was voor 2,3 miljard euro.