Vlaamse regering sleept interactieve tv dichterbij

U komt thuis en zet de tv aan. De 'setup box' heeft alle programma's die u interesseren klaargezet. U begint bijvoorbeeld naar het journaal te kijken, maar de eerste drie onderwerpen boeien u niet en u zapt door naar het economisch nieuws. U ziet dat de olieprijs gestegen is en vraagt zich af voor de hoeveelste keer dat is. U klikt het thema aan en krijgt meteen een overzicht van de olieprijs in de voorbije maanden.

Luc Standaert

BR>Dan zapt u door naar bijvoorbeeld 'L!nk', het cultureel magazine op Canvas. Daar is een item over een tentoonstelling die u interesseert. U weet niet precies waar het museum ligt, dus u vraagt een plannetje op, en

en passant

bestelt u nog kaarten voor een concert. Daarna is het tijd voor ontspanning. U zapt naar 'Blokken' en speelt zelf mee.

Dat is zo'n beetje het toekomstbeeld dat Vlaams mediaminister Dirk Van Mechelen en enkele VRT-medewerkers gisteren geschetst hebben bij de voorstelling van het Digitaal Actieplan van de Vlaamse regering, en het ontwerp van Digitaal Thuisplatform van de VRT.

De openbare omroep heeft eerder dit jaar van de Vlaamse regering de opdracht gekregen te bekijken in welke mate de kijkbuis kan worden omgebouwd tot een interactief apparaat dat gebruikt kan worden voor

e-government

, het virtueel loket dat de Vlaamse regering wil uitbouwen.

En de VRT'ers zijn niet bij de pakken blijven zitten. Gisteren stelden ze een eerste model voor. Er zijn twee manieren om dergelijke interactiviteit in de huiskamer te brengen: enerzijds het internet, maar dan krijg je vrijwel onoverkomelijke capaciteitsproblemen; anderzijds de televisie, maar dan moet je een digitaal signaal kunnen uitzenden, en ontvangen.

70 procent

Voor het uitzenden gaat de VRT zijn zenderpark digitaliseren. Voor het ontvangen heb je op je (analoge) tv een setup box nodig, eigenlijk is dat een soort computer die op de tv wordt aangesloten. (Kabel daarentegen heb je niet meer nodig, want het digitaal signaal wordt via een ingebouwde antenne uit de ether geplukt.)

Dat is de technische kant van de zaak, waarvoor Vlaamse overheid en VRT nu een proefproject starten. Dat moet tegen 2002 voldoende vooruitgang opgeleverd hebben om vanaf 2003 te starten met de uitbouw van het systeem voor heel Vlaanderen.

Her en der zijn dergelijke systemen trouwens al op de markt, doorgaans in vormen van betaal-tv. «Maar in Vlaanderen gaan wij proberen daar een vorm van universele dienstverlening van te maken. We moeten dit proberen aan te bieden aan alle burgers.»

Daarnaast vindt de Vlaamse regering het ook belangrijk de onafhankelijkheid van de VRT als distributeur van het omroepsignaal te vrijwaren. Liever zelf beginnen aan een digitaal zenderpark dan wachten tot een privé-bedrijf het doet.

Samen met de hervormingen die onder impuls van ambtenarenminister Johan Sauwens worden doorgevoerd in de Vlaamse ambtenarij in de richting van e-government, moet dit ertoe leiden dat de burger die dat wenst over enkele jaren de meeste van zijn contacten met de (Vlaamse) overheid kan regelen vanuit zijn luie zetel voor de tv.

Maar vanzelf zal het niet gaan, waarschuwde minister Dirk Van Mechelen. Leidende studiebureaus voorspellen dat 70 procent van de e-government-projecten die nu bezig zijn zullen mislukken. «Wij moeten ervoor zorgen dat we bij de andere 30 procent zijn.»