CVP reageert woedend op Wilrijks bestuursakkoord

Nauwelijks 24 uur nadat het Antwerps bestuursakkoord werd ondertekend, hangt er ook 'witte rook' boven Wilrijk. VLD, SP, Agalev en VU-ID vormen er een coalitie zonder de CVP. Tot grote woede van de christen-democraten die de andere partijen beschuldigen van woordbreuk.

BR>De nieuwe coalitie, die vrijdagavond de bestuursovereenkomst zal toelichten, heeft in de Wilrijkse districtsraad twaalf van de 23 zetels. Wie er in het districtsbureau zal zetelen, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat Gilbert Van Nuffel (VLD) voorzitter blijft.

De CVP mag zich opmaken voor een oppositierol. De laatste weken leek het er nochtans op dat de christen-democraten "in het belang van de stad" toch in de Wilrijkse coalitie zouden stappen. "Als ze er toch bij waren gekomen, hadden we de besprekingen samen met Agalev en VU-ID verlaten", zegt Thierry Vanderkindere (SP). "We hebben totaal geen vertrouwen in die partij."

Antwerps CVP-onderhandelaar Marc Van Peel reageert boos op het Wilrijkse akkoord. "De andere partijen beginnen nu al met het niet nakomen van een duidelijk akkoord. De afspraak dat we in Wilrijk zouden meedoen, dateert van tijdens het akkoord over de mandatenverdeling."

Van Peel verwijt de andere partijen woordbreuk. "Wij zijn onze afspraken nagekomen. We hadden donderdag met Wilrijk het ideale alibi om het Antwerps akkoord níet te ondertekenen. Maar we hebben ons constructief opgesteld. Als SP, VLD en Agalev hun plaatselijke afdelingen niet in de hand kunnen houden, moeten ze hun woord ook niet geven." De CVP houdt zich evenwel aan het ondertekende bestuursakkoord van woensdagnacht.

Vanderkindere ontkent dan weer het bestaan van een afspraak. "Woensdagnacht hebben de onderhandelaars, onder wie Marc Van Peel, nog meer dan een uur over de Wilrijkse situatie overlegd. De conclusie was dat er een coalitie zonder de CVP zou komen."