Antwerpen heeft een nieuw bestuur na rommelige avond

Niet zonder slag of stoot hebben de partijcongressen van SP, VLD, CVP en Agalev in de nacht van woensdag op donderdag het Antwerpse bestuursakkoord goedgekeurd. Dat gebeurde bij de SP met opmerkelijk veel onthoudingen. Agalev stelde een jaarlijkse evaluatie als voorwaarde. De grote verrassing viel bij de liberalen te noteren, waar kandidaat-schepen en ondernemer, Christian Leysen, werd weggestemd.

Patrick Van de Perre

BR>Agalev zorgde voor een nieuwtje in de Antwerpse politiek door het bestuursakkoord goed te keuren onder voorwaarden. De groenen gaan zich jaarlijks over de voortzetting van de coalitiedeelname uitspreken. Erwin Pairon en Chantal Pauwels worden de twee schepenen voor deze partij.

Bij de VLD werd Christian Leysen als schepen weggestemd ondanks de steun van nationaal partijvoorzitter Karel De Gucht. Luc Bungeneers, die zich in eerste instantie had terugetrokken als kandidaat, werd alsnog verkozen. Samen met hem stappen Leo Delwaide, Dirk Grootjans en Ann Coolsaet in het nieuwe college.

Bij de twee overige partijen SP en CVP verliep de stemming iets vlotter. De christen-democraten waren het eerst klaar en vonden een ruime meerderheid voor het bestuursakkoord. Marc Van Peel en Eric Antonis zijn de CVP-schepen. Burgemeester Leona Detiège en de schepenen Kathy Lindekens en Tuur Van Wallendael kregen bij de SP het fiat van de partij. Helemaal vlekkeloos verliep dat niet want er waren opmerkelijk veel tegenstemmen bij het aanduiden van de mandaten. Ook voor het bestuursakkoord was er voldoende steun al waren hier dan weer een groot aantal onthoudingen.