Alzheimer-vaccin doet het goed in muizen

Het is mogelijk om muizen via vaccinatie te beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit twee artikelen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De seniele dementie van het type Alzheimer wordt gekenmerkt door typerende neerslagen van bepaalde eiwitten in delen van de hersenen. Deze neerslagen kunnen bestaan uit 'plaques' van het á-amyloid peptide en uit een wirwar ('tangles') van minieme draadjes van tau-eiwitten. Algemeen wordt aangenomen, dat deze eiwitneerslagen in de hersenen de communicatie tussen hersencellen zodanig verstoren, of zelfs hersencellen doen afsterven, dat de typerende symptomen als geheugenverlies en vergeetachtigheid optreden, in een later stadium gevolgd door stemmings- en gedragsveranderingen.

Henk Hellema

BR>Het is mogelijk gebleken om via genetische veranderingen muizen te fokken, die pathologische kenmerken en symptomen van de ziekte van Alzheimer vertonen. In deze transgene muizen spoten onafhankelijk van elkaar onderzoekers uit Toronto en uit Florida een vaccin in, dat uit antistoffen tegen het á-amyloid peptide bestond. Na vaccinatie bleek dat niet alleen in de hersenen de typerende plaques minder te zien waren, maar dat de gevaccineerde dieren in vergelijking met niet-behandelde muizen ook beter scoorden in tests, waarin hun leervermogen en korte geheugen werden onderzocht.

Volgens de Canadese onderzoekers geven de dierexperimentele resultaten voldoende aanleiding om binnen een jaar ook in klinisch onderzoek patiënten met de ziekte van Alzheimer te gaan vaccineren.

Nu in het nieuws