Günther Neefs brengt eerbetoon in Sportpaleis tot goed einde

«Mijn broer zou trots zijn geweest,» zei een ontroerde Conny Neefs dinsdagavond tijdens het evenement 'Louis Neefs - 20 jaar later'. Want de naam van Louis lokte 12.000 toeschouwers naar een wat kabbelend, maar toch mooi eerbetoon aan - nog steeds - de mooiste stem van Vlaanderen.

Stef Vanwoensel

BR>Eerste vaststelling: het waren vooral de oude Louis Neefs-fans die de weg naar het Sportpaleis hadden gevonden. Tweede vaststelling: die oude fans zijn bijzonder trouw én talrijk: hadden de organisatoren eerst gemikt op een Sportpaleis met 8.000 plaatsen, dan moest de capaciteit al snel worden verhoogd tot 12.000. En ook die kaartjes vlogen buiten...

Getrokken door de cd 'Louis Neefs - 20 jaar later' zorgt de betreurde Mechelaar twintig jaar na zijn overlijden in een auto-ongeluk, voor een verrassend muzikaal jaareinde. Het geheel, opgezet door zoon Günther, mag dan wat braaf zijn in zijn selectie van hedendaagse stemmen die een lied van Louis interpreteren, het raakt de juiste snaar, zo blijkt uit het volle Sportpaleis en de 30.000 verkochte schijfjes.

Erfenis

De hoofdmoot van de artiesten hield in het Sportpaleis de erfenis van Louis mooi in ere. Opener 'Jennifer Jennings' - Bart Peeters op akoestische gitaar, Günther Neefs op stem - was meteen een hoogtepunt, maar zo kwamen er nog: tante Conny, die met Toots Tielemans teruggreep naar 'Mijn Dorp In De Kempen', Paul Michiels die 'Evangelina' in een hedendaags kleedje stak, Stef Bos met 'Martine', Voice Male en Günther die samen puur vocaal 'Sixteen Tons' aanpakten...

Tegenvallen deed alleen de Nederlander René Froger, een kleurloze figuur met Las Vegas-allures die hier 'Oh, Oh Ik Heb Zorgen' afhaspelde. Dan liever 'Laat Ons Een Bloem' het postume duet tussen pa Louis en zoon Günther, waarin Louis via het videoscherm ook even in het Sportpaleis opdook. Een ontroerend moment, waardoor we de soms wat langdradige interventies van het presentatieduo Marc Uytterhoeven/Rob Vanoudenhoven met de mantel der liefde bedekken.

Het evenement is achter de rug, een last valt van de schouders van Günther Neefs: die waardige herdenking voor zijn vader, daar is hij glansrijk is geslaagd. Maar of hiermee de vraag om hem de liedjes van zijn pa te laten zingen, zal ophouden? Daar hebben we onze twijfels bij.

Een bloemlezing uit 'Louis Neefs - 20 jaar later' is op kerstavond op TV1 te bekijken.