Werknemers Denaeyer geloven in heropstanding

WillebroekGerechtelijk akkoord geeft papierbedrijf nog twee jaar respijt

Jan Boey

BR>"Arbeiders en bedienden vechten nog elke dag om het papierbedrijf Denaeyer NV in Willebroek opnieuw goed te laten draaien. We geloven nog in de heropstanding van het bedrijf. Door het gerechtelijke akkoord van eind oktober hebben we nog zeker twee jaar tijd om er opnieuw bovenop te komen. Er is op korte tijd al veel veranderd in positieve zin", zegt ABVV-vakbondsman Patrick Carleer strijdvaardig.

Ongeveer negen maanden geleden bereikten de financiële problemen van Denaeyer NV hun hoogtepunt. Eind april 2000 raakte immers bekend dat het papierbedrijf opnieuw een faillissement boven het hoofd hing. Denaeyer had toen een schuld van om en bij de 350 miljoen. De 204 werknemers wachtte een zwarte kerst.

Het tij lijkt intussen langzaam te keren. Het goede nieuws volgde eind oktober, toen Denaeyer NV een gerechtelijk akkoord bereikte met de Mechelse rechtbank van koophandel om de schuldenberg tijdelijk op te schorten. Denaeyer kreeg twee jaar de tijd om het tastbare bewijs van terugbetalingen aan haar schuldeisers te leveren. In principe is deze periode nog verlengbaar met één jaar.

"Op dit ogenblik draaien we net niet

break-even

. We verwachten dat we binnenkort toch weer winst maken. In het voorjaar investeert Zanani 207 miljoen in het machinepark. Na het gerechtelijke akkoord van eind oktober is het besef ontstaan dat onze Italiaanse baas vijftien jaar te laat op de proppen is gekomen", zegt Patrick Carleer. Zanani is hoofdaandeelhouder van de Italiaanse groep Ermoli, waartoe Denaeyer NV behoort.

Intussen is het aantal werknemers afgenomen van 204 naar nog een 150-tal arbeiders en bedienden. Een aantal jonge krachten stapten recent nog op. "Ik kan hen ergens wel begrijpen. Als een faillissement je boven het hoofd hangt, is de eerste reactie

opstappen en wegwezen

. Ik heb er ook even aan gedacht om een andere job te zoeken. Maar ik geloof nu opnieuw in het welslagen van het bedrijf en daarom blijf ik", zegt Yvan Van Havenbergh (40), elektricien voor het machinepark. Ook hij ziet de feestdagen al beter zitten dan pakweg zeven maanden geleden.

Toch zijn de problemen nog niet allemaal van de kaart. Jan Van der Taelen, ACV-vakbondsman en secretaris van de ondernemingsraad, verwoordt een van de prangende moeilijkheden voor de arbeiders: het nieuwe werksysteem. "Vroeger moesten we elf dagen werken, daarna konden we zeven dagen thuisblijven. Nu bestaat een

werkweek

uit een roulatiesysteem van vroege, late en nachtshifts. We veranderen van shift om de twee dagen. Daarna volgen drie dagen rust. Die rustperiode is te kort om te recupereren van al die wisselende uren, zo luidt de algemene klacht", zegt hij.

Ondanks het feit dat enkele jongere werkkrachten afhaakten en ander werk vonden, zijn er recent nog acht nieuwe jonge werknemers bij Denaeyer NV begonnen. Het lot van het papierbedrijf is dus nog niet bezegeld.

Nu in het nieuws