Iridiumconstellatie voor satelliettelefonie wordt heropgestart

De nieuwe uitbater van de satellietconstellatie Iridium wil de wereldomvattende mobiele telecomdienst binnen enkele maanden weer opstarten, zo heeft een goede ruimtevaartbron gemeld. Er staan zelfs nieuwe lanceringen op stapel.

Belga

BR>Sinds vorige week is Iridium Satellite officieel de nieuwe eigenaar van de constellatie satellietjes voor rechtstreekse satelliettelefonie en semafonie.

Het vroegere Iridium LLC, dat overwegend in handen van Motorola was, was bij de faillissementsrechter gaan aankloppen en met de exploitatie gestopt. De uitbating van de constellatie bleef immers ver onder de verwachtingen, terwijl de schuldenberg te hoog bleek.

Iridium Satellite verwierf het systeem voor 25 miljard dollar en verhindert dat Motorola voor vijf miljard dollar alle kunstmaantjes naar beneden moet halen.

Het bedrijf denkt dat de uitbating minder dan zeven miljoen dollar per maand zal kosten, en wil het systeem in de volgende maanden weer tot leven brengen. Iridium Satellite denkt competitief te kunnen zijn.

Het Amerikaanse leger sloot een contract van 72 miljoen dollar voor twee jaar af, ten behoeve van 20.000 gebruikers.

In zijn strategie zal Iridium Satellite, in tegenstelling tot de concurrentie en zijn voorganger, zich niet meer richten op de gewone gebruiker, maar op de industrie en gespecaliseerde marktsegmenten.

In een eerste fase gaat de firma garant staan voor spraaktelefonie en data-overdracht. Deze laatste wordt geleidelijk opgevoerd tot Internet en SMS. Iridium Satellite hoopt de kostprijs per minuut onder de anderhalve dollar minuut te kunnen houden, ver beneden de originele en blijkbaar afschrikwekkende zeven dollar.

De constellatie omvat momenteel 66 potentieel operationele kunstmanen en 7 reserve. De vroegere uitbater had al zijn 88 satellietjes met succes gelanceerd, onder meer door een spreiding van het risico over de Amerikaanse Deltra-raket, de Russische Proton en de Chinese Lange Mars. Doch niet alle kunstmanen functioneerden en eentje dook op 29 november de atmosfeer weer in. De huidige constellatie zou met zeven stuks dienen te worden uitgebreid. In juni zou een Delta-II vijf nieuwe satellietjes de ruimte inbrengen, in 2002 zou een nog onbekende Russische raket er nog eens twee meenemen. Boeing opereert voor Iridium de satellietconstellatie, terwijl Motorola de uitrusting voor de gebruiker blijft leveren.

Nu in het nieuws