Hugo Claus West-Vlaming van de 20ste eeuw

Hugo Claus is verkozen tot West-Vlaming van de 20ste eeuw. Dat vinden alvast een vakjury en de lezers en kijkers van de Krant van West-Vlaanderen, De Streekkrant, Steps, De Zondag, WTV, Focus en Radio Mango. Voor de 6de keer werden de meest verdienstelijke gouwgenoten van het voorbije jaar gehuldigd. Dit keer gebeurde dat in de Lakenhallen van Ieper.

Belga

BR>Bij de overgang naar een nieuwe eeuw (en millennium) werd dit jaar een West-Vlaming van de eeuw gekozen. Gwij Mandelinck nam maandagavond het juweel in ontvangst in plaats van de in Zuid-Frankrijk wonende, in Brugge geboren en in Kortrijk opgegroeide Hugo Claus. Andere genomineerden in deze categorie waren Godfried Danneels, Briek Schotte, Constant Permeke en Dirk Frimout.

In de categorie economie werd Conny Vandendriessche verkozen. De zakenvrouw is erg succesvol als stichter van Accent Interim. Zij volgt meteen het duo Jo Lernout-Pol Hauspie op.

De 24-jarige Torhoutenaar Benny Vansteelant was de laureaat in de categorie sport. Vansteelant verloor in de duatlon geen enkele wedstrijd dit jaar en triomfeerde op het WK in zowel de korte als lange afstand.

De show werd alvast gestolen door Betty, de slagersvrouw uit Ingelmunster. Betty "Boop" werd samen met Steven Spillebeen gekozen in de categorie Show en TV. "Spillie" kon er niet zijn, maar populaire Betty nam in haar gekende stijl het juweel in ontvangst van Lucy Loes.

Culturele West-Vlaming van 2000 is Geike Arnaert. De Westouterse is gekend als zangeres van Hooverphonic. Burgemeester Jan Verfaillie van Veurne is de laureaat bij de politici. Tenslotte werd Willem Vermandere nog verkozen als de West-Vlaamse ambassadeur.

Nu in het nieuws