Als menselijke kanonskogel door Circus Rose-Marie Malter

Circus Rose-Marie Malter slaat tijdens de eindejaarsperiode voor de zesde keer zijn tenten op aan de Gedempte Zuiderdokken. Het circus heeft dit jaar onder meer Spaanse clowns en Keniaanse acrobaten in petto, maar de absolute blikvanger is ongetwijfeld Henry Munoz. Die verdient de kost door zich twee keer per dag te laten afschieten uit een kanon. "Door mijn vrouw, godbetert", grijnst de Amerikaan.

Peter Haex

BR>Het kerstcircus Rose-Marie Malter heeft ondertussen een stevige reputatie opgebouwd. Vorig jaar trokken 70.000 mensen naar de tent op de Gedempte Zuiderdokken. Dit jaar kunnen ze onder meer de Spaanse clownsgroep

De Rivellino's

, de luchtacrobatie van het

Duo Kiptony

, zes Keniaanse acrobaten en een paarden- en olifantennummer verwachten.

Maar de absolute max van de affiche is Henry Munoz, de menselijke kanonskogel. De act is speciaal voor de opvoeringen in Antwerpen ingehuurd. Twee dagen voor de première komt de waaghals in Antwerpen aan. Achter zijn woonwagen staat het kanon, met Amerikaanse motieven versierd.

"Ach, het is gewoon een beroep", lacht Henry Munoz (42). Twee keer per dag laat hij zich afschieten. "Door mijn vrouw, haha. Hoe ik in dit vak ben gerold? Mijn grootvader, vader en broer zaten en zitten in het vak." In de Verenigde Staten vliegen er nog vier menselijke kanonballen door het luchtruim. In Europa krijg je niemand meer zo gek.

"Deze job vergt natuurlijk wel wat van je zenuwen. Ik vlieg met een snelheid van honderd kilometer per uur uit het kanon, scheer langs de nok van het dak en land twintig meter verder. Het is vooral een kwestie van goed neer te komen. In het slechtste geval breek ik mijn nek of mijn benen", zegt Henry, die zichzelf omschrijft als zeer gelovig.

De menselijke kanonskogel traint elke dag op snelheid en reflexen. "Met zo'n klap neerkomen, dat kan je niet oefenen. Ik draag wel een speciaal pak, maar veel bescherming biedt dat niet. Het enige wat je kan doen, is hopen dat je lichaam de klappen goed verteert", grijnst hij.

Henry komt twee keer per dag enkele minuten in actie, maar is wel altijd met zijn act bezig. "Mijn kanon is mijn religie. Ik begin om tien uur 's morgens het kanon te controleren. Staat de loop nog in de goede hoek? Is de temperatuur gestegen of gedaald? Werken de hydraulische onderdelen nog optimaal? Is het goed geolied? Dat controleer ik voortdurend."

"Dit kanon is speciaal voor mij gemaakt. Je koopt zoiets natuurlijk niet in de winkel. Mijn broer heeft er ook een. En ik heb gemerkt dat onze kanonnen een apart karakter hebben", vertelt hij. Henry heeft net een tournee in Frankrijk afgewerkt en is nu voor de eerste keer in België. "Ik ben zeer benieuwd naar de reacties van het publiek. In de Verenigde Staten is mijn act een groot succes. Ik had daar gemakkelijk nog even kunnen blijven, maar reizen is mijn leven."

Ook als hij zich wil ontspannen, zoekt Henry naar echte kicks. "Ik ben een liefhebber van snelle wagens, snelheid in het algemeen eigenlijk. Maar als ik er eens helemaal uit wil zijn, dan speel ik een spelletje schaak." En hij schiet naar zijn kanon, dat nog helemaal ingepakt op de kaaien staat.

"We zullen de tent een beetje moeten verbouwen. Het kanon schiet namelijk te ver. We zullen het wel oplossen", ratelt Henry. Het opstellen van het kanon in de tent is maar een van de vele karweitjes die twee dagen voor de première nog moeten gebeuren. worden er nog kerstbomen aangevoerd. Zo bidt Patrick Malter dat de problemen met de vrachtwagen van de olifanten opgelost raken. De truck heeft panne en staat momenteel nog ergens achter Hamburg.

Circus Rose-Marie Malter op de Gedempte Zuiderdokken, Antwerpen, van 21 december tot 21 januari, telkens om 15u en om 20u. Info: 03-237.19.19.

Nu in het nieuws