Metro mag naam behouden

De gratis treinkrant Metro mag haar naam en uitzicht behouden. Dat heeft de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dinsdag beslist in een geding dat de Zweedse groep Modern Times International (MTI) tegen de uitgever van de Belgische krant had aangespannen. Die heeft in diverse landen al gratis treinkranten lopen onder de titel Metro en eiste het alleenrecht daarvoor op.

Dominiek Claes

BR>Metro wordt in ons land uitgegeven door een samenwerkingswerkingsverband tussen Concentra, Roularta en de Nationale Portefeuillemaatschappij.

De zaak werd aanvankelijk door de Brusselse handelsrechtbank in kort geding behandeld. Die hield haar uitspraak eerst in beraad en verklaarde zich later onbevoegd voor het luik van de auteursrechten.

De zaak verhuisde dan naar de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Die heeft dinsdag het Belgische Metro gelijk gegeven. De voorzitter van de rechtbank verklaarde de vordering van de Zweden ontvankelijk, maar ongegrond. "We waren vrij gerust in de afloop van deze zaak", zegt algemeen directeur Monique Raaffels van MTM, de uitgever van de Belgische Metro.

Ondertussen begint Metro meer en meer inkomsten uit reclame te halen. "We wisten uit buitenlandse voorbeelden - Metro in Londen en Spits! in Nederland - dat het even zou duren. Bovendien waren de meeste reclamebudgetten voor dit jaar al vastgelegd toen Metro in ons land van start ging. Nu merken we dat we toch in verschillende selecties zijn opgenomen", aldus nog Raaffels.

Nu in het nieuws