Nederlandse internetbedrijven zijn Belgen te snel af

De internet-domeinnamen belgië.be, dekust.be en café.be zijn opgekocht door Nederlanders. Sinds 11 december kan iedereen in België voor 2.500 frank een domeinnaam laten registreren, zonder aan te hoeven tonen dat hij/zij een direct belang bij die naam heeft. Enkele Nederlandse internetbedrijfjes hebben die kans met beide handen gegrepen. Tot groot ongenoegen van de Belgen zelf.

BR>'Nederlanders kapen Belgische domeinnamen', kopte De Standaard gisteren. Volgens de krant hebben Nederlandse bedrijven de voorbije dagen volop Belgische websites gekocht, met de bedoeling de domeinnamen straks voor grof geld door te verkopen. Zo is de Internet Innovation Investment Group uit Arnhem eigenaar van de naam belgique.be en heeft een Rotterdams internetbedrijfje de namen ouders.be, school.be en belgië.be gekocht.

Minister van telecommunicatie, Rik Daems, heeft een onderzoek aangekondigd. En ook de Belgische Vereniging voor Internetregistratie, DNS, is niet te spreken over de snelheid waarmee Nederlandse internetbedrijfjes zichzelf interessante Nederlandstalige en Franstalige domeinnamen hebben toegeëigend. De vereniging benadrukt dat het in België, anders dan in Nederland, verboden is om domeinnamen door te verkopen en vraagt zich dan ook af wat de Nederlanders van plan zijn met de veelal typisch Belgische benamingen.

In België ontstond vorige week maandag een ware 'run' op internet-domeinnamen. Moest er voorheen een duidelijk verband bestaan tussen de domeinnaam en bijvoorbeeld de naam van een bedrijf; sinds 11 december kan iedereen tegen betaling van 2.500 frank elke gewenste naam kiezen voor zijn of haar website. De Belgische vereniging voor internet-registratie DNS hanteert daarbij het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Het maakt niet uit of de aanvrager in België, in Nederland of elders woont. Omgekeerd is het voor een buitenlander die niet in Nederland woonachtig is, niet mogelijk om een nl.-domeinnaam te laten registreren.

Dat de voorwaarden voor internet-registratie in België zouden veranderen, werd al maanden geleden aangekondigd. Bedrijven kregen het advies tijdig de naam van hun website te laten vastleggen. Blijkbaar is de boodschap niet bij iedereen aangekomen waardoor de Nederlanders de Belgen te snel af konden zijn. DNS sluit niet uit dat Belgische organisaties alsook de Belgische overheid een klacht zullen indienen tegen de Nederlanders, in de hoop dat hun licenties worden ingetrokken.

Nu in het nieuws