Malse oud-burgemeester voelt zich gedumpt

Oud-burgemeester Robert Mintjens (69) van Malle voelt zich met een mes in de rug gestoken door de eigen CVP-groep. Bij de vorming van de nieuwe DBM-CVP-Grim-bestuurscoalitie was voor hem geen plaats meer weggelegd als burgemeester of als schepen, ondanks zijn 1.095 voorkeurstemmen. "Ze hebben mij gedumpt. Daarom stap ik uit de politiek", zegt hij verontwaardigd.

Jan Vorsselmans

BR>Als lijstduwer van CVP-Malle stak Robert Mintjens zijn ambitie tijdens de kiescampagne niet onder stoelen of banken: opnieuw burgemeester worden. De geplande coalitie van CVP, VLD en SP behaalde echter slechts 11 zetels, één te weinig om een meerderheid te vormen. Na de verkiezingen stonden twee machtsblokken lijnrecht tegenover elkaar: Harry Hendrickx met DBM-Grim versus Robert Mintjens met CVP-VLD.

Omdat geen enkele alliantie met het Vlaams Blok wilde samenwerken, bleef die toestand bijna twee maanden duren. "Dat was voor mij de beste tactiek. Ik wilde die situatie zo lang mogelijk laten aanslepen, want onze alliantie stond het sterkst om hoe dan ook een coalitie op poten te zetten."

Gevaar

Omdat de CVP niet het gevaar wilde lopen om tijdens de installatievergadering stemmen van het Vlaams Blok te krijgen, zegden zijn partijgenoten de samenwerking met de VLD op om scheep te gaan met DBM en Grim.

"Binnen dit nieuwe gegeven vroeg ik dat ze voor mij dan toch minstens een schepenambt uit de brand zouden slepen. Ik had daar recht op, want ik behaalde veruit de meeste voorkeurstemmen bij de CVP. In plaats daarvan dumpte diezelfde CVP mij om toch maar deel uit te kunnen maken van een coalitie onder de leiding van Harry Hendrickx. Mijn partij gooide uit machtswellust alle christelijke en democratische waarden overboord. Op zich is de buit mager, want binnen de meerderheid was maar plaats voor twee CVP-schepenen: Maria Lauryssen en Thierry van der Straten Waillet."

Robert Mintjens besluit: "Ik was zelfs niet meer welkom op partijbijeenkomsten. Volgens bepaalde mensen zorgde ik voor een negatieve sfeer binnen de groep. Velen vergeten echter dat ze dankzij mijn stemmen mee verkozen zijn. Anders zou de CVP zijn weggezakt tot een partijtje van amper vier of vijf vertegenwoordigers in de gemeenteraad."

Nu in het nieuws