Antwerpse coalitie gaat eerst rekenen

Antwerpen gaat een sabbatjaar tegemoet. In 2001 wil het nieuwe stadsbestuur alle eigendommen, zoals de intercommunales en het stadspatrimonium, financieel in kaart brengen. Pas als deze studie klaar is, wordt duidelijk of de stad ambitieuze projecten zoals Planet Ocean, een openlucht-velodroom en het Museum aan de Stroom er komen. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord dat maandag werd gepresenteerd.

BR>Met de resultaten van de financiële studie op zak, zal het stadsbestuur in januari 2002 beslissen welke eigendommen al dan niet in aanmerking komen voor de verkoop. "Dat zal geval per geval worden bekeken", zegt VLD-onderhandelaar Ludo Van Campenhout. "Privatiseren is gelukkig geen vies woord meer, maar we verkopen enkel als het rendabel is."

Het stadsbestuur zal met de resultaten van de studie naar de Vlaamse regering stappen. De hoop is dat de Vlaamse overheid alsnog een schuldherschikking overweegt als Antwerpen zelf met de nodige aantoonbare financiële inspanningen over de brug komt.

Behalve de studie komt er een doorlichting van de stedelijke diensten. De kosten en werking van die diensten worden vergeleken met die van andere gemeenten in binnen- en buitenland en organisties met gelijkaardige taken. Bedoeling is om de efficiëntie van de diensten te verhogen en de kosten te drukken.

Daarnaast zoekt de stad extra inkomsten in een nieuwe belasting op gsm-masten. Onder meer de krotbelasting, de belasting op ongeadresseerd reclamedrukwerk en de rendez-voustaks wordt bekeken en zonodig verhoogd. Verder wordt het systeem van boetes voor de burger hervormd, wat de stad jaarlijks enkele tientallen miljoenen aan 'vergeten' inkomsten moet opleveren.

Snoeien

Burgemeester Leona Detiège (SP) had maandag een duidelijke boodschap voor de Antwerpenaar. "Het nieuwe stadsbestuur staat achter projecten zoals het Museum aan de Stroom, maar garandeert niet dat het er in 2004 staat. Alles hangt af van de financiële ruimte die we hebben."

De historische schuld van Antwerpen bedraagt 47,5 miljard frank en wordt de komende 15 jaar met 4,5 miljard frank per jaar afbetaald. Vlaams minister Johan Sauwens (VU) zei recent nog in

Gazet van Antwerpen

dat er drastisch in de stedelijke uitgaven moet worden gesnoeid.

Het was al langer duidelijk dat er over de Antwerpse financiën weinig positief nieuws zou komen. In 2001 mag de Antwerpenaar geen spectaculaire veranderingen verwachten. De intentie van het bestuursakoord is om de stad te beheren als een "goede huisvader" met af en toe een extraatje als de beurs het toelaat.

Nu in het nieuws