Meningitis maakte dit jaar reeds 226 slachtoffers

De jongste maanden is er in België een opvallende toename geweest in het aantal meldingen van meningitis, wat in veel gezinnen en scholen onrust heeft verwekt. Twee firma's brengen volgende maand een vaccin op de markt, maar die hebben helaas maar een beperkt effect. Meningitis of hersenvliesontsteking komt in verschillende vormen voor. In de meeste gevallen zijn

meningokokken

ervoor verantwoordelijk, bacteriën die de vliezen rond de hersenen en ruggemerg aantasten. In België worden per jaar 3 op de 100.000 inwoners getroffen, wat een verdrievoudiging betekent tegenover 10 jaar geleden.

BR>

Oktober Opvallend was de piek in oktober laatstleden, verspreid over het hele land. Toen werden plots 20 nieuwe gevallen gerapporteerd, wat het totale aantal van dit jaar op 226 brengt; 12 met een dodelijke afloop. Vorig jaar waren er 298 gevallen, waarvan 16 met fatale afloop. Deze meningitis treft vooral jonge kinderen tussen 0 en 3 jaar en tieners tussen 15 en 19. Het meest kenmerkende symptoom is stijfheid van de nek. De patiëntjes moeten braken en hebben hoofdpijn, hoge koorts en gewrichtspijn. Ze kunnen ook geen licht verdragen. Doeltreffende behandeling is mogelijk met antibiotica, maar in 15% van de gevallen houdt de patiënt letsels over als doofheid, verlamming en stuiptrekkingen.

Vaccin

De bestaande vaccins zijn pas werkzaam vanaf de leeftijd van vier jaar en moeten om de drie jaar hernieuwd worden. Begin volgend jaar brengen de firma's Wyeth Lederle en Aventis Pasteur MSD een vaccin op de Belgische markt dat aan baby's vanaf twee maanden toegediend kan worden en langere immuniteit oplevert. Nadeel is dat het alleen werkt tegen meningokokken van type C. Die komen in Groot-Brittanië en de Verenigde Staten het meest voor, maar niet in ons land. Daar zijn ze verantwoordelijk voor slechts 17% van de ziektegevallen, tegenover 75% voor type B. Toch is vaccinatie volgens de producent interessant voor risicogroepen als adolescenten. Want in deze leeftijdsgroep slaat de ziekte vaker fataal toe "als een blikseminslag".

Nu in het nieuws