Digitaal eindejaar gewenst

De eindejaarsfeesten staan voor de deur. Winkels worden overrompeld door een massa koopgekke shoppers. De warme glühwein stroomt door de kelen en kerstbomen en -lichtjes brengen sfeer in de woonkamers. Er is geen ontkomen aan, ook niet in de digitale wereld. De kerstsites zijn dit jaar haast niet meer te tellen. U kan er kerstkaarten op afdrukken of wensen mee versturen, naar hartelust e-shoppen of gezellig samen met de pc uit volle borst

jingle bells

aanheffen. Santa heeft het internet ontdekt. Ho! Ho! Ho! ... De talloze Engelstalige sites even buiten beschouwing gelaten, valt het op dat in het Nederlandse taalgebied de Vlaamse sites bijna even moeilijk te vinden zijn als de spreekwoordelijke naald in de hooiberg. Bij onze noorderburen daarentegen is de kerstman alomtegenwoordig op het internet. Zo is er in Nederland zelfs een top 100 van beste kerstsites (

www.kersttop100.nl

). Eén reden hiervoor zal zeker zijn dat de domeinnamen bij onze noorderburen al een tijdje voor Kerstmis aan het grote publiek zijn vrijgegeven en dat dit hier bij ons pas onlangs is gebeurd. Volgend jaar zullen er wellicht heel wat meer Vlaamse kerstpagina's zijn.

Raoul Putzeys

BR>Toch is er al een en ander te bekijken.

www.kerstland.com

is bijvoorbeeld een Vlaamse pagina die zeker de moeite waard is. Deze site biedt een schat aan informatie voor wie het met Kerstmis extra gezellig wil maken. U vindt er boeken-, cd- en videotips, recepten voor volledige kerstmenu's (ook voor vegetariërs), knutsel- en decoratietips. Wie de leukste wil zijn met kerst, begeeft zich naar de 'kerstmoppenafdeling'. En voor wie de kerstdagen niet alleen wil doorbrengen, is er de 'kerstdating'. Op de zeer goed onderhouden site vindt u tenslotte ook een totaaloverzicht van de kerstmarkten, kerstconcerten en laatavondmissen in elke Vlaamse provincie. Zeker de moeite om even langs te surfen.

Leukste kerstsites

Een overzichtje van andere interessante kerstsites:

www.kerst.net

Naar eigen zeggen de grootste kerstsite van Nederland. Dagelijks 10.000 bezoekers.

www.geocities.com/kerstman2

Veel downloads (screensavers, jingles, enz...). U kan hier ook naar de kerstman e-mailen.

home.hetnet.nl/~zyppy100/hetfeest.htm

Wat achtergrond over het Amerikaanse kerstgebeuren.

www.heavenly-solutions.nl.com/johanna/kerst/kerst.htm

Even géén kerstman-toestanden, wel het christelijke kerstverhaal met gedichten en bezinningsteksten.

www.smulweb.nl/kerstspecial.html

Culinaire tips voor de kerstdagen, inclusief 'exotische nagerechten'.

members.tripod.lycos.nl/Kidscorner/KCSkerst.html

Voor de kinderen, met onder meer Disney-kerstplaatjes om in te kleuren.

www.officialsantaclaus.com

Engelstalige site, met een massa info en leuke dingetjes om de avond te vullen.

www.willemen.demon.nl/kerst/kerst.htm

Hier kan je (in seconden) aftellen naar Kerstmis. Er is ook een 'doe-het-zelf kerststal'...

Digitale wensen

Wat is er leuker dan een kerstkaart krijgen? Er een versturen zonder er een postzegel voor te moeten betalen, wellicht. De combinatie van beide wordt mogelijk gemaakt door de e-cards, de elektronische postkaarten op het internet. Het systeem is eenvoudig: voor het maken van een e-card selecteert u op de betreffende sites één van de aangeboden illustraties. Dan vult u op de 'kaart' uw wensen in. U past hier en daar een kleurtje naar eigen smaak aan, kiest eventueel een muziekje en klaar is kees. U typt het e-mail-adres van de bestemmeling en verstuurt de e-card met een eenvoudige klik. De bestemmeling krijgt in zijn mailbox dan een berichtje met de melding (en een link) om de privé-kerstkaart te bekijken op de site. Enkele goede gratis sites:

xmas.iscool.nl

Kerstkaarten met grappige babysnoetjes van de beroemde Nieuw-Zeelandse fotografe Anne Geddes. Absolute aanrader.

www.kerstonline.nl

Een aantal eerder traditionele kerstkaarten. Er is overigens nog heel wat meer kerst-info te vinden op de site.

www.123jongeren.nl/kerstkaarten

Een tiental e-cards, eerder voor een jonge doelgroep.

www.blab.com

Nog interessanter: bewegende, kleurrijke beelden. Hiermee scoort u gegarandeerd.

www.expressit.com/110_greetings

Beetje traag door de vereiste plug-in, maar wel zéér leuk. Grappige kerstgroeten in 3D, begeleid door muziek of gesproken tekst.

Kaarten drukken

Voor wie om een of andere reden geen e-card wenst te sturen en het liever bij de oude, vertrouwde papieren kerstkaart houdt, heeft software-producent

Data Becker

met het

Super Kerstpakket en Nieuwjaar 2000

een interessante oplossing. Met het programma kan u uw creativiteit de vrije loop laten. U maakt uw kerst- en nieuwjaarskaarten gewoon zelf. Zo kan u persoonlijke kerstgroeten sturen. Het pakket bevat 2.000 modellen van kaarten die u met een kleurenprinter snel kan afdrukken. U kan ook eigen foto's invoeren. In de doos zit papier, goed voor 15 wenskaarten.

Systeemvereisten:

Pentium 200mhz met 32mb ram, 20mb harde schijfruimte, Windows 95/98, double speed cd-rom en een kleurenprinter.

Prijs:

400 frank. (Prijs voor 30 extra (maxi-)kaarten plus omslagen: 470 frank)

www.databecker.com

Shoppen op net

Echt gezellig is het niet, maar makkelijk des te meer: eindejaarscadeautjes kopen op het internet. Vorig jaar was de trend er al, maar dit jaar kunnen we van een échte doorbraak spreken. Het gereputeerde marktonderzoeksbureau

Forrester Research

berekende immers dat de Europeanen dit jaar samen zo maar eventjes 2,6 miljard euro (zo'n 105 miljard frank) on line zullen uitgeven voor hun aankopen tijdens de feestdagen. In de Verenigde Staten wordt zelfs op 400 miljard frank gerekend. December 2000 is daarmee een recordmaand. Het is onbegonnen werk om een totaaloverzicht te bieden van de e-shops, maar met onze beknopte bloemlezing raakt u een heel eind. (Een tip: als u het geschenk tijdig in handen wil hebben, let dan goed op de leveringsdatum.)

www.amazon.com:

boekenwinkel

www.cdnow.com:

algemene muziek

www.atrecordings.com:

alternatieve muziek

www.azur.be:

boeken, cd's, video's

www.cado-id.be:

bieren, pralines, snoep

www.letsbuyit.com:

ongeveer alles

www.proxis.be:

boeken, cd's, video's, dvd's, computermateriaal. Ook bij proxis is er tijdelijk een speciale Christmas-actie.

Familiale cd-rom

De

Kerst cd-rom

van

Softkey

ligt opnieuw in de winkels. Op deze zesde uitgave opnieuw voldoende programma's om het hele gezin verscheidene avonden bezig te houden. Voor de volwassenen staan er op de cd-rom programma's en tips om zelf kerstkaarten te ontwerpen en te printen, om T-shirts te bedrukken en allerlei decoratieve kerstvoorwerpen (zoals kerstballen) te maken. Verder een programma om e-greetings te verzenden, diverse screensavers, geluidjes en natuurlijk recepten voor het kerstdiner. Voor de kinderen staan er op de cd-rom enkele spelletjes, een verhalenboek en een karaoke-programma met de meest bekende kerstliederen.

Systeemvereisten: minimum Pentium 90mhz, 16mb ram, windows 95 of hoger, 40mb harde schijfruimte, 4 speed cd-rom en een geluidskaart.

Prijs:

399 frank

www.softkey.nl

Nu in het nieuws