Brusselse beurs houdt stand

De Brusselse beurs hield vrijdag goed stand. De korf met de belangrijkste twintig Belgische waarden werd zelfs nog 0,48% duurder. En dat was veel beter dan wat gelijkaardige korven op de andere Europese markten lieten zien. Het verschil werd gemaakt door de grote afwezigheid van technologie-aandelen op onze hoofdstedelijke aandelenmarkt.

Johan Van Geyte

BR>Een jaar geleden werd de Brusselse beurs nog in het verdomhoekje geduwd. De Bel20, de barometer die de prestaties van de grootste Belgische titels meet, kon zijn soortgenoten op de andere aandelenmarkten niet volgen. De aanleiding was snel gevonden. Op de Brusselse beurs noteerden te weinig titels uit het internet-tijdperk. Want die maakten elders het mooie weer.

Nauwelijks een jaar later is de kritiek aan het Brusselse adres verstomd. Terwijl de technologie-aandelen overal klappen krijgen, houdt onze hoofdstedelijke aandelenmarkt goed stand. Vrijdag was het niet anders.

Nadat Microsoft donderdagavond laat had aangekondigd dat de vooruitzichten voor de computersector niet schitterend zijn, donderde de koers van het bedrijf vrijdag naar zijn laagste jaarpeil. Het bedrijf van Bill Gates werd daarin gevolgd door tal van sectorgenoten. En dat liet overal zijn sporen na. Amsterdam en Frankfurt lieten 2% liggen, Londen ging 1,4% lager en Parijs moest 1% inbinden.

Brussel profiteerde van de standvastigheid van traditionele bedrijven. De pluim ging er zelfs naar Ter Beke. De veelgeplaagde fabrikant van vleeswaren en pizza's voegde 5,26% toe aan zijn koers nadat hij ook donderdag al een mooie prestatie neerzette. Topman Luc Debruyckere had namelijk laten uitschijnen dat hij bij zijn eerder vooropgezette winstverwachting blijft voor dit jaar, ook al gooit de nieuwe BSE-crisis nu roet in het eten.

Aan de andere kant van de barrière stond Bureau Van Dijk op nummer één. De softwareproducent moest 16,57% achteruit. Op zich niks ernstig. De dagen voordien had de koers van het bedrijf nog een stevige klim gemaakt.

Slechter verging het LSG. De producent van industriële wasmachines moest 9,03% inbinden. Het bedrijf maakte voor beurstijd bekend dat zijn bedrijfswinst dit jaar zowat een kwart onder het niveau van 1999 zal liggen. Vooral in Amerika draait het niet zoals verwacht. Om een en ander recht te trekken, volgt nu een grondige reorganisatie van de groep.

Nu in het nieuws