K.U.Leuven verandert van telefoonoperator

De K.U.Leuven verandert volgende week van telefoonoperator. Conform de wetgeving op de overheidsopdrachten waaraan zij gebonden is, komt de universiteit terecht bij KPN Belgium. De telefoonoperator biedt volgens de universiteit de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Dat de overgang er nu komt is geen toeval. Sinds begin dit jaar zijn enkele aanpassingen in de wetgeving doorgevoerd, die voor een open concurrentie tussen de verschillende operatoren moeten zorgen.

Ive Loockx

BR>Vanaf volgende week staat KPN Belgium, een dochtermaatschappij van het Nederlandse KPN, in voor de vaste telefonie van de K.U.Leuven. De operator richt zich uitsluitend op de zakelijke markt. De Leuvense universitaire ziekenhuizen hebben de overgang al tijdens de nacht van woensdag op donderdag gemaakt. Het is de bedoeling om beide netten te integreren tot één telefoonnetwerk. De overschakeling gebeurt in twee delen om praktische redenen.

"Wij hebben gekozen om Belgacom te verlaten wegens allerlei redenen", zegt Stefaan Saeys, hoofd technisch onderhoud en exploitatie van de universiteit. "Het idee om op zoek te gaan naar een andere operator was al een tijdje aan het rijpen. Nu maken we de overstap omdat sinds begin dit jaar de overdracht van telefoonnummers mogelijk is. Voorheen was het onmogelijk om bij een verandering van operator, dezelfde nummers te behouden."

"De keuze voor KPN Belgium heeft een interne commissie gemaakt", aldus Stefaan Saeys. "KPN Belgium kan de beste prijs-kwaliteitsverhouding voorleggen. Het is zo dat we zeer tevreden waren over de diensten van Belgacom, alleen zijn haar tarieven aan de hoge kant. We zochten een operator die ons dezelfde, of eventueel een betere, kwaliteit kan garanderen aan een gunstiger tarief. Daarbij speelden verschillende kwalitatieve criteria een rol. Zo was een rechtstreekse verbinding met de potentiële operator een prioritaire voorwaarde."

"Ons bedrijf heeft de laatste jaren om en bij de 3 miljard geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat ons glasvezelnetwerk aanwezig was op de strategisch belangrijke plaatsen", zegt Chris Amssoms van KPN Belgium.

"Daardoor konden wij een rechtstreekse verbinding realiseren zonder al te veel graafwerkzaamheden. Zo'n rechtstreekse verbinding is in feite essentieel. Anders moet je een beroep doen op een gehuurde lijn en zijn er drie betrokken partijen. Zowel de kwaliteit als de prijs van de verbinding hangen dan af van de zwakste schakel."

Nu in het nieuws