Was zelf je gele trui uit

Het VTM-magazine

Het Hart van Vlaanderen

start vandaag zaterdag met een docusoap rond de wielerronde van Burkina Faso. Twee weken lang zie je onwezenlijke taferelen op het scherm die niets te maken hebben met de Tour de France. "Hier moet je nog zelf je gele trui uitwassen", vertelt reporter Gert Lambrechts.

Dominique Piedfort

BR>De Ronde van Burkina Faso op het scherm, het is niet nieuw. In het vroegere VRT-programma

NV De Wereld

zag je ooit een hilarische documentaire over de etappes doorheen het Afrikaanse binnenland.

Het hart van Vlaanderen

probeerde dan ook origineel uit de hoek te komen. Zo werd Eddy Merckx uitgenodigd die een fiets mocht overhandigen aan de eerste inwoner van Burkina Faso die over de eindmeet bolde.

In de docusoap staan de avonturen van de deelnemende Belgen staan. Twee gewezen beroepsrenners van bij ons spelen een hoofdrol. Het gaat om Herman Beyssens en Ludo Delcroix. Laatstgenoemde won in 1979 in Roubaix ooit een spraakmakende Tour-etappe. De kijker ziet hoe de twee in een bed duiken in een of andere hut. Bij het avondmaal vragen ze zich af of de kok hond of geit serveert. En meer van dat soort fraais.

Puur

Je kan er natuurlijk altijd lacherig over doen. Maar misschien is dit nog het pure wielrennen. Geen doping, geen combines, gewoon ieder voor zich. "Misschien, hoewel, in Burkina Faso kwam wel een professionele Italiaanse wielerploeg aan de start. Die wonnen natuurlijk alles", zegt Gert Lambrechts. En dat van dat truitje uitwassen, is zeker geen straf verhaal. "In die ronde werden er wel twintig truien uitgedeeld. De langste ontsnapping, de snelste spurt, je kan het zo gek niet bedenken. Ik denk zelfs dat er een trui bestond voor de lelijkste renner! En verder moet je Afrika nemen zoals het is. Een vertrek dat twee uur uitliep of een aankomstplaats zonder slaapgelegenheid, het kan er allemaal."

Nu in het nieuws