Hoge Raad Diamand overhandigt 100.000ste certificaat

Zonder ceremonie overhandigde de Dienst Certificaten van de Hoge Raad voor de Diamant (HRD) vrijdag haar 100.000ste certificaat van dit jaar. Waarmerk én steentje - een prachtige kanjer van 5,36 karaat - werden overgemaakt aan diamantair David Pienica van de bvba K. Einhorn. Met 25% meer certificaten dan in 1999 bewijst Antwerpen dat het tegenover de vele kapers op de kust, mét kwaliteit en beroepskennis, zijn positie verdedigt als wereldcentrum.

Paul Verbraeken

BR>Sinds 1976 reikt de HRD certificaten uit: diploma's waarop alle eigenschappen van een in celofaan verpakt 'steentje' beschreven staan. Het beschrijft het gewicht, de afmetingen, de kleur, de zuiverheid en - bovenal - een nummer. Sinds enkele maanden begint nu ook de extra-mogelijkheid opgang te maken om dat bijzondere nummer miniscuul met laserstraal in de diamant zelf in te branden. Over de waarde spreekt zo'n certificaat absoluuut niet. Maar een diploma zegt aan kenners genoeg.

Uiteraard wordt vooral voor grote geslepen diamanten een certificaat gevraagd. Het gros van de klanten aan de certificatenloketten zijn dan ook diamanthandelaars of verkopers. Veel minder gaat het om individuele klanten die een familiestuk willen laten inschatten. Doorgaans vergt het onderzoek zowat zes werkdagen.

Veel moeite maar als ik die diamant uit zijn verpakking haal, kan ik d'er toch om het even welk documentje bijdrukken? "Absoluut niet", echoën de diamantairs Einhorn en Pienica evenals Anita Dillen, vanaf 1 januari 2001 directeur van de Dienst Certifcaten.

"Voor een koper is het aartsmoeilijk om de eigenschappen in te schatten van wat hij gekocht heeft. Een certifaat laat vergelijking toe en verhoogt dus het vertrouwen. Niet toevallig neemt de vraag naar deze certificaten halsoverkop toe."

Aanwervingen

Met meer dan vijftig jaar ervaring weet diamantair K. Einhorn terdege waarover hij het heeft. "Diamant werd al in de bijbel een kostbaar goed genoemd. Om je video na vijf jaar weg te krijgen, moet je tegenwoordig betalen. Maar die diamant is na 100 jaar nog steeds een waardevol en mooi ding. En mijnheer, de beste slijpers ter wereld bevinden zich hier in Antwerpen! De Antwerpse slijpers zijn échte artiesten. Alleen in New York vind je er nog van die kwaliteit. Voor grote steentjes komt men steeds hier."

"Certificaten zijn het uithangbord voor de Hoge Raad en de Antwerpse diamant. Alleen de HRD en het Gemnologisch Instituut van Amerika (GIA) zijn in staat zo'n echtheidscertificaten af te leveren", weet Dillen.

"De markt zelf vraagt om zo'n objectief verstrekte certificaten. Onze dienst kan het zich veroorloven onafhankelijk te zijn. Op de nu al meer dan 100.000 certificaten die we dit jaar uitreikten, waren er hooguit vijf of zes betwistingen. veelal over kleurverschillen. Wij geven kwaliteitsgaranties na laboratoriumonderzoek volgens internationale én Belgische standaarden."

Met één oogopslag is in de labo's van de Dienst Certificaten al te zien hoezeer de markt van de certificaten groeit. Achter de microscopen en computerschermen zitten vooral jonge mensen. Het voorbije jaar groeide het personeelsbestand met 27 onderzoekers aan tot 105: een heuse 'KMO' ten dienste van een sector die in ons land globaal zowat 30.000 mensen tewerkstelt. De afnemers van deze certificaten voor (grote) afgewerkte diamanten zijn vooral in de VS, Azië en in de superluxueuze juwelierszaken in Frankrijk en Zwitserland te zoeken. "België is niet echt een afzetmarkt", merkt diamantair Einhorn op.