Zwarte gaten zijn jonger en krachtiger dan gedacht

Zwarte gaten zijn jonger en krachtiger dan gedacht, zeggen wetenschappers in een rapport dat in de eerste maand van het nieuwe millennium zal verschijnen. De informatie is echter al bij goede ruimtevaartbronnen op het Internet te vinden.

Belga

BR>Zwarte gaten zijn in elkaar geklapte sterren met zo'n dichte massa die dankzij een geweldige aantrekkingskracht alle omgevende materie opslokt. Zij zijn optisch niet te zien, maar verraden hun aanwezigheid onder meer door de hoeveelheid energie die zij uitstoten. Bijvoorbeeld röntgenstraling.

Amy Barger van de Universiteit van Hawaii en van de Universiteit van Wisconsin loerde, met collega's, door telescopen op Aarde naar twintig verre bronnen van röntgenstraling die meer dan waarschijnlijk terug te voeren zijn naar supermassieve zwarte gaten in de kern van sterrenstelsels.

Barger en co stelden vast dat zwarte gaten evenzoveel energie zouden genereren als alle sterren in het universum samen.

Bovendien blijkt ten minste vijftien procent van de supermassieve zwarte gaten relatief recent te zijn ontstaan, en niet in de vroege, gewelddadige ontstaansjaren van de kosmos. Zij zouden dateren van het moment dat het universum de helft van zijn huidige leeftijd had, dus jonger dan totnogtoe gedacht.

Op de koop toe lijken deze zwarte gaten momenteel nog steeds te groeien. Tien procent van de zwarte gaten lijkt van het actieve type te zijn, wat betekent dat zij gretig omgevende materie opvreten die bij de gravitatie tot miljoenen graden heet wordt. Wat impliceert dat zij zeer heldere bronnen van röntgenstraling zijn.

Nu in het nieuws