Website voor vergeetachtigen

Een proefabonnement op een tijdschrift en het lidmaatschap van de boekenclub hebben één ding gemeen: je komt er moeilijk weer van af. Veel abonnementen moeten maanden van tevoren worden opgezegd. Als dat niet gebeurt, ligt al snel de overschrijving voor een volgende jaargang in de bus. Het lidmaatschap is dan weer automatisch verlengd en een jaar later speelt hetzelfde probleem. Voor boeken- en platenclubs geldt meestal hetzelfde. Wie op tijd vergeet op te zeggen, moet weer maandenlang verplicht boeken en cd's bestellen.

Nathalie Strijker

BR>Twee handige jongens uit Hoogeveen bedachten een manier om deze ergernissen te voorkomen. Via een website (www.opzeggingen.nl) kan iedereen zich bij hen inschrijven. Na betaling van een vast bedrag (250 frank per opzegging) neemt het bedrijf de gegevens van lopende abonnementen over en onthoudt wanneer het eind van een lopend contract of abonnement nadert.

Als het tijd is om op te zeggen, krijgt de klant een berichtje thuisgestuurd. Bij dat bericht zit bovendien een kant-en-klare opzeggingsbrief, die alleen nog maar ondertekend en opgestuurd hoeft te worden.

Volgens een van de initiatiefnemers J. Anneveldt moet opzeggingen.nl een soort 'handelende agenda' worden. "Wij helpen niet alleen aan afspraken herinneren, we nemen ook het werk van het tikken van een opzeggingsbrief uit handen. We spelen dus ook wel in op een bepaalde luiheid."

Eigen ervaring

Het idee van het bedrijf is volgens Anneveld ontstaan uit eigen ergernissen: "Ieder huishouden kent het probleem. Je wordt ergens voor een jaar lid van, je weet dat je het op tijd weer moet opzeggen. Maar als het erop aankomt, vergeet je dat weer net zo hard. En voor je het weet ben je drie jaar en veel ergernis en geld verder."

Anneveld en zijn collega H. Oelen zijn in de eerste plaats eigenaren van een schoonmaakbedrijf. De combinatie met dit nieuwe internetbedrijfje ligt dus niet echt voor de hand. Anneveldt: "Klopt, maar je moet met je tijd meegaan natuurlijk. Daarom zijn we als nevenactiviteit een webdesignbedrijfje begonnen, als een soort hobby. Opzeggingen.nl is daar weer uit voortgekomen."

Een vergelijkbaar initiatief als opzeggingen.nl is te vinden op www.laat.mij.weten.com. Op dat adres kunnen internetters gratis belangrijke data invoeren. Op het aangegeven moment - en dat kan ook pas over zes jaar zijn - krijgt de gebruiker een herinneringsmailtje.

Makkelijk is ook dat een bepaalde datum meteen voor zes jaar tegelijk ingevoerd kan worden. Op die manier hoeft niemand de komende zes jaar dus meer een trouwdag of verjaardag te vergeten. Mits het internetadres hetzelfde blijft natuurlijk.

Nu in het nieuws