Daems optimistisch over belangstelling UMTS-veiling

Minister van telecommunicatie, Rik Daems, blijft optimistisch over de belangstelling voor de Belgische UMTS-veiling. "Ik heb de indruk dat er meer dan 4 of 5 kandidaten zullen zijn", zo verklaarde Daems dinsdag op een persconferentie na afloop van een werkvergadering met vertegenwoordigers van de telecomsector en waakhond BIPT.

Belga

BR>De minister vindt dan ook dat de vooropgestelde opbrengst van 40 tot 60 miljard frank mogelijk blijft. De afgelopen maanden leek de lijst met potentiële kandidaten voor een van de vier Belgische UMTS-licenties alleen maar korter te worden, zodat sommigen al begonnen te vrezen voor een Pools scenario met minder bieders (3 nvdr) dan licenties (4 nvdr).

De drie bieders, hoogstwaarschijnlijk de bestaande operatoren, zouden in dat geval voor hun licentie de minimuminzet van 150 miljoen euro (ruim 6 miljard frank) moeten betalen, zoals dat in de biedingsprocedure is voorzien. De vierde licentie zou in dit geval beschikbaar worden gehouden. "Zodat we later, als de interesse van de markt groter is, de procedure eventueel kunnen heropenen", aldus Daems.

De minister, die blijft benadrukken dat de transparantie van de UMTS-veiling hem nader aan het hart ligt dan de potentiële opbrengst, liet echter verstaan dat hij dergelijk doemscenario onwaarschijnlijk vindt. "De operatoren zouden wel zot zijn om voor zulke lage prijs een UMTS-licentie te laten liggen", zo maakte Daems terloops nog wat reclame voor eigen winkel.

Het startschot van de Belgische UMTS-veiling is voorzien "in de loop van de maand februari". De kandidaturen moeten tegen het begin van die maand binnen zijn. Voor zover bekend zijn er op dit ogenblik zes mogelijke kandidaten. Het gaat om de bestaande operatoren Proximus, Mobistar en KPN Orange, aangevuld met het Canadese TIW, Vivendi uit Frankrijk en de Frans-Spaanse combinatie Suez/Telefonica.