10 miljoen Nederlanders op mobiel internet in 2004

Mobiel-telefoonbedrijf Ericsson verwacht ondanks het floppen van 'WAP' binnen vier jaar tien miljoen Nederlandse gebruikers van mobiel internet. Standaard internet-geschiktheid van de zaktelefoons en 'gewenning' onder consumenten zijn daarbij cruciaal. "Het wordt net zo gewoon als mobiel bellen de afgelopen zes jaar gewoon is geworden", aldus Hans Krusel, marketing manager van Ericsson Nederland.

GPD

BR>Ericsson baseert zijn prognose op het gegeven dat alle nieuw uitgebrachte modellen van de tien gsm-fabrikanten geschikt zijn voor internet. Doordat de huidige gebruikers hun telefoon gemiddeld na anderhalf tot twee jaar weer inruilen voor een nieuwe, zullen over ongeveer twee jaar ook de goedkoopste modellen die in combinatie met prepaid-pakketten worden verkocht, geschikt zijn voor internet. Onder jongeren is de 'doorlooptijd' van een toestel trouwens nog sneller: zij ruilen hun zaktelefoon gemiddeld al na negen maanden in voor een nieuwe.

Internet-geschiktheid is volgens Krusel nog zelden een overweging bij de aankoop van een telefoon, maar Ericsson verwacht dat de eenvoudige beschikbaarheid van internet een massale toeloop zal veroorzaken. De kosten spelen daarbij volgens het bedrijf een ondergeschikte rol. "Er worden nu al per dag een miljoen sms-berichten van 50 cent per stuk verstuurd, met meestal alleen maar een simpele groet. De bereidheid om voor dit soort diensten te betalen is zeker aanwezig." Ook wordt verwezen naar Japan, waar KPN-partner NTT Docomo tien miljoen abonnees heeft op zijn mobiele internetdienst i-Mode.

Nu in het nieuws